Kikapcsolási moratórium a hideg idő miatt

A rendkívüli hideg idő miatt, február 3-tól átmeneti kikapcsolási moratóriumot léptet életbe a Tigáz a lakossági ügyfelek körében.
A gázszolgáltató közölte, bíznak abban, hogy ezzel is segíthetik a rászorulókat, s így elkerülhetővé válnak a tragikus balesetek. A nagy és várhatóan tartós hideg miatt a Belügyminisztérium kedden arra kérte az energiaszolgáltatókat, hogy átmenetileg ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a számláik kifizetésével elmaradásban lévő ügyfeleknél.  Eddig a Főgáz gázszolgáltató és a Démász villamosenergia-szolgáltató hirdetett kikapcsolási moratóriumot.

Éjszaka rekord közeli hideget mérhettünk, külterületen a -20°C fok is volt. Hétvégén 15-17cm hó hullott ma újabb havazás kezdődött. A közterület-felügyelők is büntethetnek, ha valaki nem takarítja el otthona elől a havat. A só használat tilos, alkalmazzunk alternatív módszereket, különben akár 50 ezer ft-os büntetést is kaphatunk!

A hideg idő és a havazás miatt tizenkét ember vesztette életét az elmúlt három napban – ismertette a hétfő reggelig összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A hétvégén 691 esetben kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek, és 270 embert mentettek ki 140 elakadt, balesetet szenvedett járműből. Fagyási sérülések, szén-monoxid-mérgezés, a havazással összefüggő közúti baleset miatt 172 ember szorult orvosi ellátásra, 55 embert pedig ki kellett telepíteni otthonából.
A havazás 26 utat tett ideiglenesen járhatatlanná, 18 utat pedig a hatóság zárt le. Csaknem 15 ezer ember – katasztrófavédők, köteles polgári védelmi szervezetek, rendőrök, közútkezelők és közmunkások – dolgozott több mint ötezer eszközzel.