Március 3-4-i hétvégi programajánló

Bogármese

(Budapest, Művészetek Palotája – március 3. szombat 11:00 és 15:00)

Ismertető:
Egyszer…. amikor a gonosz páncélfejű grafitbogarak uralkodtak az erdőben, egy reggelre gyönyörű gyógyító erejű virág nőtt a rét közepén, és a varázsvirág visszakergette a szürkebogarakat a föld alá.
Ám egy napon hatalmas vihar támadt, és letörte a varázsvirágot…. A szárát a szarvasbogár vette el a szél ellen támasztékul. A széthullott szirmokat – a fejük fölé tartva – különböző bogárkák vitték magukkal az eső elől menekülve: egyet a hangyák, másikat a legyek, harmadikat a szeméthasznosító bogarak, a negyediket a skarabeuszok. Az ötödik szirom a Szivárványos Bogárkához került, de őt meglátták a föld alól kiszabaduló szürkebogarak. Majdnem elfogták, a karján meg is csípték, elmenekült, de a csípéstől megbetegedett.
Vajon sikerül-e új barátjának a Csillagszemű Bogárkának még időben újra összeraknia a varázsvirágot, hogy Szivárványos meggyógyuljon és a szürkebogarak ismét visszabújjanak a föld alá….

A Bogármese című előadás gyerekszereplői bájos darabbal lepték meg a gyerekeket és felnőtteket. A Madách színház ifjú táncosai nagy siker arattak a vezető tanárukkal és Kentaur díszletével és gyermekjelmezeivel. A kellemes könnyű zenével adva volt a siker a nézők aprajának nagyjának.

Bringaexpo

Új kiállítók, új márkák, kipróbálható elektromos és különleges kerékpárok! Az itthon elérhető teljes bringás paletta megtekinthető az ötödik, jubileumi PORT.hu kerékpáros kiállításon.

6500 négyzetméteren, mintegy 60 kiállító várja az érdeklődőket, március 1-4. között 10’00-18’00 óráig a Hungexpo B pavilonjában.
A sok színes és érdekes bringán és kiegészítőn túl a hazai kerékpáros rendezvények és turisztikai régiók is megjelennek ajánlataikkal. A kiállítók és a kiállított márkák listája, valamint a részletes standbeosztás megtekinthető a rendezvény honlapján a www.bringa.hu/expo oldalon.
A látogatók részére ingyenes és őrzött ruhatár üzemel a B pavilonban, illetve a 200 ?férőhelyes” MOL Bringapont kerékpártároló várja a drótszamárral érkezőket a Hungexpo I-es főkapuja mellett.
A látogatók részére egy nagyméretű tesztpálya is üzemel a B pavilonban, melyen elektromos rásegítésű és egyéb különleges (fekvő, összecsukható) kerékpárokat lehet kipróbálni, a Velencei-tó makettja körül tekerve. Aki szeretné megmutatni erejét, a színpadon felállított Sprint&Roll versenyben mérheti össze tudását, ahol a cél, adott táv legrövidebb időn belüli teljesítése lesz a fixen felállított görgőkön. A jubileumi, ötödik PORT.hu Bringaexpo programját további kerékpáros nyereményjátékok és túrabeszámolók is színesítik.
A hétvégi napokon a belépőjegy mellé idén is megkapják a vendégek a PORT.hu Bringaexpo különszámot, a 64 oldalas kiadvány a kerékpáros világ színes hírein túl, hazai bringás túraajánlatokat, hasznos tanácsokat, tippeket és technikai érdekességeket is tartalmaz.
A nyitónap az előzetesen regisztráló iskolai osztályok ingyenesen tekinthetik meg a kiállítást. Számukra bővebb információ a www.bringa.hu/iskolak oldalon érhető el.
Érdemes az interneten, elővételben megvenni a jegyet, ezzel kedvezményes áron juthatsz a belépőhöz, mely a PORT.hu Bringaexpoval azonos időben lévő kiállításokra (Utazás, Boat-Show, Karaván) is érvényes. Előzetes jegyvásárlás itt: www.bringa.hu/expojegy

Utazás Kiállítás az Olimpia évében

Harmincötödik alkalommal nyílik meg március 1-jén a Budapesti Vásárközpontban az UTAZÁS kiállítás, s azzal együtt a BUDAPEST BOAT SHOW és KARAVÁN SZALON, melyeken 22 ország több mint 465 kiállítója várja a szakmát és a nagyközönséget.
MOB – A Magyar Olimpiai Bizottság partnerségének köszönhetően megvalósulhat több mint 30 sportág bemutatkozása, 150-nél is több sportoló részvételével, köztük mintegy 90 olimpikonnal, akik küzdőtereken bemutatókkal, játékokkal, vetélkedőkkel ismertetik meg saját sportágukat, lehetőséget biztosítva, hogy az érdeklődők maguk is kipróbálják a sportágakat.
Az Olimpiai Pavilon ? a HUNGEXPO ?F” pavilonja – fővédnöke Borkai Zsolt olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, védnökei Czene Attila, olimpiai bajnok és sportért felelős államtitkár, valamint Dr. Gémesi György a Nemzeti Sportszövetség elnöke.

Időpont: 2012. március 1-4. (csütörtöktől vasárnapig)
Nyitva tartás: csütörtöktől vasárnapig 10.00-18.00
Belépőjegy árak:
Napijegy
– helyszínen: 2000 Ft
– online elővételben: 1600 Ft
Kedvezményes jegy: 1400 Ft
A felnőtt kíséretében érkező 14 éven aluli gyermek, a nyugdíjas, a diákigazolvánnyal rendelkező fiatal, valamint a mozgáskorlátozottak és fogyatékkal élők részére a megfelelő igazolvány felmutatásával, továbbá Hungary Carddal.
Családi jegy: 4000 Ft
Két felnőtt és három 14 éven aluli gyermek belépésére jogosít.
Csoportos diákjegy: 1000 Ft/fő (csak péntektől vasárnapig!)
A min. 15 fős diákcsoportok érkezése esetén vehető igénybe diákigazolvány felmutatásával, ez esetben 2 fő kísérőtanár részére díjmentes a belépés.
6 éven aluliak számára ingyenes!

A belépőjegyekkel valamennyi egyidejű rendezvény megtekinthető!

Fővárosi Állatkert kis zsiráf a kifutón

Ötről hatra nőtt Állatkert zsiráfcsapatának egyedszáma zsiráfborjú született február 19-én Állatkertünkben. A kicsi vasárnap reggel, nem sokkal 7 óra után jött a világra, ám az első napon a gondozókon kívül még nem sokan láthatták.  A kicsiről azt már tudni lehet, hogy hím, és hogy 170 cm magas. Ilyenkor ugyanis az újszülöttnek és az anyaállatnak is teljes nyugalomra van szüksége. Az állatkerti szakemberek egyébként erre is számítottak, hiszen Santana, a 16 éves anyaállat az utódgondozás terén már meglehetősen tapasztaltnak számít.

Santana, az anyaállat a csehországi Liberecből került Budapestre, és a mostani kicsivel együtt az évek során összesen négy utódot hozott a világra. Az elsőt ? a 2001-es születésű Samburut ? mesterségesen kellett felnevelni, a többieket azonban Santana már teljesen önállóan gondozta. A Jonas nevű apaállat jelenleg tíz esztendős, és nyolc évvel ezelőtt egy dániai állatkertből érkezett a magyar fővárosba.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1868 óta élnek zsiráfok. Az első állatot még Ferenc József ajándékozta ? Erzsébet királyné közbenjárására. Az azóta eltelt idők során ? a mostani kicsit is beleszámítva ? összesen 26 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten. A legelső még 1868-ban (mert az első állat vemhesen érkezett Bécsből), a legutóbbi pedig 2010. március 3-án.

Az újszülött, valamint a szülők, Santana és Jonas mellett a budapesti zsiráfcsapat további három állatból áll: Ingrid és Sandra mindketten fiatal nőstények, és a Prágai Állatkertből érkeztek 2008-ban. A kétéves Said nevű hím pedig Santana és Jonas előző utódja.

Jótékonysági koncert

A Halmi Telepi Általános Iskola javára szervez jótékonysági koncertet a Vecsési Nemzeti Szövetség. A rendezvényt március 3-án, 21 órától tartják a József Attila Művelődési Házban. A fellépő zenekar az Egészséges fejbőr és a Radical Hungary.