A Gyermekvasút napja – programajánló

2012. április 14-én szombaton reggel ismét kisvasúti napot rendeznek a Gyermekvasúton, Széchenyi-hegy állomáson térzenével várják a kisvasúti napra érkezőket.A hivatalos program 10:30-kor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik.  Ez alkalommal a Budakeszi Vadaspark meglátogatására invitáljuk kisvasúti napi vendégeinket. Idén nem különvonattal, hanem az eddigiekhez képest sűrűbb tavaszi hétvégi menetrend szerint közlekedő, megerősített ? a szokásosnál több személykocsival közlekedő ? vonatokkal utazhatnak a résztvevők. A nosztalgia motorvonat menetrend szerint 10:55-kor, az ezt követő személyvonat 11:15-kor, a gőzvontatású nosztalgiavonat 11:40-kor indul Széchenyi-hegy állomásról. A program alkalmából mindhárom vonat megáll Vadaspark megállóhelyen. Vadaspark megállóhelytől vezetett erdei sétát indítanak a Budakeszi Vadasparkhoz.
A rövid kirándulás körülbelül 2,3 km hosszú, útvonala szinte folyamatosan ereszkedik, a teljes szintcsökkenés 73 méter.  A vadaspark megtekintése után Szépjuhászné állomásról Hűvösvölgy felé megy tovább a túra útvonala, a vadasparktól az állomásig tartó séta 2,5 km hosszú, szintemelkedése mindössze 58 méter. Szépjuhászné állomáson frissítőkkel várják a kirándulókat.
Szépjuhászné állomásról a megerősített szerelvénnyel közlekedő, menetrend szerint 13:19-kor induló személyvonattal, a 13:51-kor induló nosztalgia motorvonattal, a 14:12-kor vagy 15:01-kor induló személyvonattal lehet továbbutazni Hűvösvölgybe.Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben ebéddel várjál a résztvevőket.
A délután hátralévő részében Hűvösvölgyben megtekinthető lesz a vontatási telep és a fűtőház, a Gyermekvasutas Múzeum, valamint a Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakkörének kiállító terme.

A kisvasúti nap alkalmából reggeltől kora délutánig óránkénti indulással veterán autóbusz közlekedik Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér (Moszkva tér) között. Az állomás előtti téren egy farmotoros, Ikarusz 55 típusú autóbusz pedig kiállítva lesz megtekinthető. A veterán járat menetrendje, díjszabása és további információ az üzemeltető honlapján olvasható.
A rendezvényre érvényes részvételi jegy ára 6-14 éves gyermekek részére 900 Ft, 14 éven felüliek részére 1500 Ft. Részvételi jegy a kisvasúti nap reggelén 9:30-tól váltható Széchenyi-hegy állomáson.
A kisvasúti napon az újjáépített Mk45,2003 és Mk45,2004 pályaszámú dízelmozdonyok egyaránt közlekedni fognak. Mindkettő menetrend szerinti személyvonatokat továbbít majd.

A Gyermekvasút napja hagyományosan a Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai rendezvénysorozat évadnyitó rendezvénye. A program célja a Kárpát-medencei kisvasutak bemutatása és népszerűsítése. Ötletgazdája és főszervezője A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány.