Hétvégi programok, események, tudnivalók

Április 20-án, 18 órakor – Petrás Mária moldvai csángó keramikus művész kiállításával nyitja meg Szlahó Csaba polgármester a a 10. Vecsési Tavaszi Fesztivált . A következő két hétben a helyi művészeti csoportok mellett, számos országos hírű vendég is tiszteletét teszi városunkban.  Április 21-én nemzetiségi délután, 22-én pedig nemzetiségi óvodák találkozóját tartják a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kéttannyelvű Általános Iskolában. Április 21-én lesz az intézmény hagyományos nemzetiségi délutánja, melyen az iskola diákjainak táncbemutatóit tekinthetik meg. Április 22-én, vasárnap pedig az elmúlt évek hagyományainak megfelelően, a nemzetiségi óvodák találkozóját rendezik meg ugyanezen a helyszínen.

Április 22-én  16 órakor lesz  Dömötör Norbert református lelkész tisztségébe való ünnepélyes beiktatása a Vecsési Református Egyház-község Templomában.

Április 21-én Önkormányzat által szervezett  ingyenes gallybegyűjtés kezdődik a  vasúttól északra fekvő területen, tehát a Felsőtelepen és a Faluban. Az ingatlanok elé kihelyezett gallyakat, vékony ágakat lehetőség szerint kötegelve kérik kikészíteni. Az Andrássy és Halmy-telepről  pedig április 28-án szállítják el a gallyakat. Az ágak közterületre való kihelyezése a szállítást megelőző 2 napon belül történhet.  A begyűjtést végző jármű minden utcában csak egyszer megy végig!

Föld Napja

Áprilisban a világ minden pontján összegyűlnek a környezetünk állapotáért felelősséget érző emberek, hogy együtt ünnepeljék meg a Föld Napját. A Föld Napja rendezvénysorozat idén környezetvédelmi családi nappal indul április 21-én a budapesti Kossuth téren, majd másnap a Critical Mass bringás felvonulásban csúcsosodik ki. A rendezvény kiemelt célja, hogy a kibocsátott hulladék mennyisége csökkenjen, a hulladék-újrafelhasználás aránya pedig növekedjen. Az esemény emellett a bioélelmiszerekkel is igyekszik megismertetni az érdeklődőket.
Világszerte április 22-én ünneplik a Föld Napját, amikor a környezetvédelem iránt elkötelezett földlakók a környezetkímélő gondolkodást, magatartást és eljárásokat népszerűsítik, illetve maguk is új módszereket ismerhetnek meg, amelyek segítségével csökkenthetik ökológiai lábnyomukat. Ezen a napon reggeltől estig tartó ingyenes családi napot szervez a Kossuth téren a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt felhívja a figyelmét környezetünk megóvásának fontosságára.
A rendezvény kiemelt célja, hogy a lakosság megismerje azokat a technikákat és praktikákat, amelyekkel csökkenthető a kibocsátott hulladék mennyisége, illetve a lehető legnagyobb arányban újrahasznosíthatóvá válik mindaz, ami a háztartásokban a szemétben köt ki. A rendezvényen nagy teret kapnak a bioélelmiszereket előállító kiállítók és árusok, hiszen a GMO-mentes bioélelmiszereknek fontos szerepük lehet abban, hogy a világ ismét a fenntartható fejlődés pályájára álljon.
A nap folyamán a gyerekek és a felnőttek érdekes programokon vehetnek részt. A kisebbek kipróbálhatják a MÁV villamos kisvasútját, felmászhatnak a kukás- és locsolóautókra, megnézhetik a Mimó és Csipek az erdőben című bábelőadást, próbára tehetik ügyességüket az alkotóházban, ahol különféle hulladékokból lehet játékokat készíteni. A gyerekeknek szóló programok közül nem hiányzik az ugrálóvár, a rajzverseny, és a nemzeti parkok jóvoltából a családok játékos formában betekinthetnek Magyarország nemzeti parkjainak mindenapjaiba, megismerhetik ezeknek az intézményeknek az értékeit.
A felnőttek az alkalmai biopiac és biokóstolás mellett egyebek közt a Besh o droM zenekar, Harcsa Veronika és a Storyville Jazz Band koncertjeit élvezhetik, megnézhetik továbbá az Opel elektromos autóját, megismerhetik az ENSZ RIO+20 konferenciájának ajánlásait, valamint a hulladékgyűjtés és -újrafelhasználás legújabb elveit és technikáit. A családok a szervezőktől palántát kapnak ajándékba, amit hazavihetnek és saját kertjükbe, balkonládájukba ültethetnek el a Föld napja alkalmából.