Egyre többen bicikliznek – videó

Idén a Föld napján, április 22-én rendezték meg a Critical Mass elnevezésű kerékpáros felvonulást Budapesten, de nem csak a fővárosban, hanem az ország számos pontján,  többek között Baján, Pécsett, Sopronban, Oroszlányban, Érden, Székesfehérváron, Győrben, Szegeden, Miskolcon, Nyíregyházán, Berettyóújfaluban, Debrecenben, Egerben, Veszprémben, Szombathelyen és Gödöllőn is. A résztvevők pontos száma még nem ismert, de körülbelül harminc és ötvenezer közé tehető. A tavaly őszi CM-en valamivel több, mint harmincezer bringás vett részt, és a számuk évről-évre nő. A menet most a Szent István park elől, a Carl Lutz (Újpesti) rakpartról indult. A kerékpárosok a Március 15. térnél egy nagy vargabetűvel fordultak rá a Szabad Sajtó útra, hogy az Erzsébet hídon tekerjenek át Budára. Az Attila úton az Alagútig haladtak a résztvevők, majd a Lánchídon tértek vissza a pesti oldalra. Végül az Andrássy úton gurultak a Városligetbe, ahol a nap zárásaként a szokásos bringa emelés következett.
A Critical Mass ezúttal rendőri biztosítás mellett zajlott, a biciklisek lezárt útvonalon haladtak. A forgalmat irányító rendőrök munkáját körülbelül háromszáz zöld pólós önkéntes segítette. Ők nem csak a zebráknál nyitottak utat a gyalogosok számára, de a forgalmasabb csomópontokban a buszok, villamosok zavartalan áthaladását is segítették. Természetesen ilyenkor az autósok is áthaladhattak.
A szervezők fontosnak tartották, hogy a BKV járművei ne szenvedjenek hátrányt a felvonulás miatt. A menet viszonylag gyorsan haladt, ráadásul a szervezők rutinjának köszönhetően a belvárosban a szokottnál komolyabb forgalmi dugó sem alakult ki. Szerencsére nem is volt komolyabb autós-biciklis konfliktus a felvonulás alatt.
A Critical Mass nem az autósok ellen van. A kerékpárosok békésen elférnek az autók mellett az úton, de a kerákpársávban is. Csupán egy kis odafigyelést kérnek az autósoktól, illetve a városvezetéstől. A CM egy élhetőbb városért szerveződik évről évre. Nem tüntetés, nem követelés. Egy jó hangulatú felvonulás, amit a délutáni enyhe tavaszi zápor se tudott elmosni, de még csak kedvét se szegte senkinek.
A résztvevők megmutatták a városnak, a döntéshozóknak, hogy Budapesten igen is lehet biciklivel közlekedni! Ráadásul rengetegen, és évről-évre egyre többen vannak, akik ezt a környezetbarát és praktikus közlekedési módot választják. A szervezők bíznak benne, hogy aki eljött és csatlakozott a kritikus tömeghez, egyre többször, a mindennapokban is használni fogja a kerékpárját. Hiszen Budapesten lehet kerékpárral közlekedni. Nem tökéletes még a helyzet, de évről évre jobb. És ezért lesz CM legközelebb is.
A CM eredményei közé tartozik például a 2011-ben átadott kiskörúti biciklisáv, és az Andrássy úton éppen a CM ideje alatt helyet cserélő parkoló- és biciklisáv is.

Ne feledjük, aki kerékpározik, az minden esetben tartsa be a KRESZ-t!

A vasárnapi budapesti Critical Massről az AP hírügynökség által készített videós összeállítás, ami bejárta a világsajtót.

forrás: AP, IHO