Programajánló a május 1-i hosszú hétvégére

Május elsejei hosszú hétvégére nyárias időt jósolnak a meteorológusok, összegyűjtöttünk néhány programajánlatot, igények szerint, lesz táncgála ,gyerekprogramok, rockfesztivál, kiállítás, Forma 1 Belvárosi futam, Oldtimer Expo, rendőr és tűzoltó nap, stb, stb…

 

 

 

 LÓTI-FUTI

 

 


 

 

Jótékonysági Táncgála a versenyzők megsegítésére

 

 

 

 

 

Országos Rendőr és Tűzoltó Nap

 

 

 

 

 

Majális és Családi Nap Üllőn

 

 

 

 

 

Oldtimer Expo 2012

Új helyszín, kicsit későbbi dátum, de a filozófia megmarad: az Oldtimer Expo váltott, hogy megújulhasson. Még a gazdaságilag nehéz időkben is fejlődik a veterános világ, mert igazi, kézműves értékeket, technikatörténeti emlékeket ment meg és képvisel. A szezon nyitására két másik, immár klasszikussá vált rendezvény is becsatlakozik. Az Oldtimer Sokadalom hagyományosan az OT Expo szombati napjára esik, míg a tavaly először bemutatkozó Velodrom Millenáris a zárás utáni napon, május 1-jén lesz, hogy a kiállítók is részt vehessenek, illetve így egy látványos, egyedülálló környezetben menet közben is meg lehessen csodálni az öreg járműveket.

Az öreg autók, motorok piacán emelkedtek az árak, sokat fejlődött a restaurálások minősége, egy egész iparág alakult ki a háttérben. Aki korábban megoldhatatlannak tűnő problémákkal szembesült, mert nem volt alkatrész, az manapság már lehet, hogy akár több utángyártott lehetőség között válogathat a kereskedők kínálatában. Az EU felé nyitott határok a vételekeladások lebonyolítását leegyszerűsítik, az internet segítségével pedig naprakészek lehetünk a piac rezdüléseiről.
A Hungexpo csarnoka nagyobb területet biztosít kiállítóknak, nézőknek egyaránt, de a rendelkezésre álló szabadtéri területek is megnőttek; dolgozunk rajta, hogy az interaktív programok még látványosabbak legyenek. Lesznek idén is évfordulók, jönnek klubok itthonról és külföldről, és hagyományosan nonprofit intézmények is bemutathatják munkáikat. A folyamatosan frissülő honlapról és a facebook oldalról tájékozódhattok.

 

Kezdj El Valami Újat Hétvége

A vadonatúj mobilhálózatát ünneplő Vodafone, április 28-a és május 1-je között rendezi meg a Kezdj El Valami Újat Hétvégét. A négynapos, 40 órányi ingyenes programot kínáló fesztivál zárónapján, május 1-én rendezik meg a Vodafone Belvárosi Nagydíjat, amelyen a motorsportok hazai kiválóságai mellett, Jenson Button, a Vodafone McLaren Mercedes csapat pilótája is Forma-1-es autóba ül, hogy háromszor végigszáguldjon a Bazilika és a Parlament között kiépített 1,6 km hosszú versenypályán.

A Vodafone Belvárosi Nagydíjat május 1-jén délután 14 és 17 óra között az m1 és az MR1-Kossuth Rádió élőben, Full-HD minőségben közvetíti, hogy azok is részesülhessenek az egyedülálló futamok élményében, akik nem a helyszínen élvezik a kivételes eseményt. A nagydíj futamait a Forma-1-es közvetítésekből ismert Szujó Zoltán-Mezei Dániel páros közvetíti, az m1 stúdiójában pedig Petrovics-Mérei Andrea fogadja beszélgetőpartnereit. A Belvárosi Nagydíjon háromszor is autóba ülő Jenson Button az egyes futamokon tapasztalt benyomásairól Szujó Zoltánnal beszélget majd a helyszínen. A Forma-1-es közvetítések jogát az idei szezontól elnyerő MTVA, a négynapos rendezvény utolsó napjára saját kihelyezett programokkal is készül.

Délelőtt tíz órától fél kettőig a gyermekeket, családokat várják a Kossuth térre. A színpad háziasszonya Nagy Judit lesz, fellép az Alma zenekar és a Kolompos együttes. A Kossuth szobornál interaktív óirásbábos előadások, a Rákóczi szobornál kézműves foglalkozások várják a legifjabbakat, akik az F1 jóvoltából 11-18 óra között interaktív gokart bemutató részesei is lehetnek.

A Forma-1 parádé után 17 órától folytatódik az m1 élő közvetítése, immáron az Erzsébet térről, ahol az MTVA színpadán sztárzenekarok várják rajongóikat. A Koncert Majálison fellép többek között a Bebe and the Change formáció, Gyurcsik Tibor, Caramel, Tolvai Renáta, Kállay Saunders András, Rakonczai Viktor és Rácz Gergő, Puskás Peti, Fábián Juli és a Zoohacker, illetve Heincz Gábor Biga. Az estét a Compact Disco zárja egy hatalmas bulival. Műsorvezető: Gundel Takács Gábor.

A Belvárosi Nagydíj Kossuth-téri célvonalában gokart futamok és versenyautó kiállítás várják a technikai sportok szerelmeseit. A helyszín egyik legvonzóbb látványossága a Parlament épülete előtt felfüggesztett Vodafone McLaren Mercedes Forma-1-es autó lesz, amely kivételes hangulatot kölcsönöz majd az Országház előtti térnek.

Zöld Tömb – Tavaszi családi kampánynap

Családi kampánynapunkon az Alma együttes gyermekelőadása, kreatív workshopok, civil szervezetek interaktív programjai, kiállítás-megnyitó, díjátadás, valamint Kardos-Horváth János: Kisfogyasztók koncerttel és ráadás Kaukázus-dalokkal. A program zárásaként az idelátogatók saját maguk által ültetett virágos balkonládával távozhatnak, de aki bejárja a rendezvény összes állomását további meglepetésekkel gazdagodva térhet haza.

A teljes program ingyenes!

Budapesti Művelődési Központ
1119 Budapest, XI. kerület, Etele út 55.

Részletes program:
Nyitókoncert:
11.00 – 12.00 Alma zenekar Ökoriadó! Szuperkukák c. koncertje – Dalok a szelektív hulladékgyűjtésről, a tiszta környezetről
12.00 – 17.00 Családi virágültetés – Tavaszi balkonszépítés ajándék begóniával, újrahasznosított balkonládákba
13.30 – 14.00 Sajtótájékoztató
14. 00 – 14. 40 “Panel Álom” – A Zöld Tömb kampányév és lakóhelyünk diákszemmel – Diák alkotópályázatunk eredményhirdetése, kiállítás megnyitó
14.00 – 17.00 Lakossági, interaktív előadások fél órás váltásban, az élelmiszerbiztonság, az egészséges táplálkozás, a környezetbarát háztartásvezetés és az energiatakarékosság témakörökben.
“Öko-otthon” kézműves műhelyek:
12.00 – 17.00 “Csináld magad, csináld házilag!” – Gyertya és fürdősó készítés, szappangyúrás kicsiknek és nagyoknak
12.00 – 17.00 “Természet-konyha = Egészség konyha!” – Vitalizálás, egészségmegőrzés a természet zöld javaival – bemutató foglalkozás
13.00-18.00 Kozmetikum-keverés, házi kozmetika
12. 00 – 17. 00 Játékos, családi foglalkoztató standok programjai tudatos vásárlás, energiatakarékosság és öko-háztartás témakörben
Zárókoncert:
17.00 – 18.00 Hahó együttes – Kardos-Horváth János: Kisfogyasztók koncert
Dalok, gondolatok a környezettudatosabb és energiatakarékosabb hétköznapokért + Ráadás az egykori Kaukázus együttes legnépszerűbb dalaiból

Ezen kívül: játékos tesztkitöltés kampányajándékokért!

 

Tavaszi Barangoló Napok

Tájékozódási verseny a Bringóhintóval a Margitszigeten. A résztvevők között értékes nyereményeket sorsolunk ki!

A Barangoló Napok keretében bringóhintózással egybekötött játékos vetélkedőre invitáljuk vendégeinket. A bringóhintó kölcsönzés mellé a játékosok kapnak egy versenylapot, melyen egy térkép és különböző kérdések, feladványok, rejtvények találhatóak.
A Margitszigeten állomáshelyeket alakítunk ki és pontokat jelölünk meg, amelyeket felkeresve választ kaphatnak a résztvevők a különböző feladványokra, esetenként – az állomásőrök segítségével – játékos ügyességi feladatokat is meg kell oldaniuk. Minden csapat, aki részt vesz a játékban egy sorsoláson vesz részt, ahol értékes nyereményeket (belépőjegyeket, ajándékutalványokat, ajándékcsomagokat, stb.) sorsolunk ki.
Bringóhintó a sziget mindkét oldalán kölcsönözhető, illetve a Holdudvar melletti sétányon, a Szökőkúttól mintegy 50 méterre.

 

BabyMarkt Babaruhabörze és Gyerek Expo

Fantasztikus lehetőséget kínál az idei első, tavaszi BabyMarkt Babaholmibörze és Gyerek Expo, mely április 28-án szombaton kerül a Hungexpo budapesti Vásárközpont “A” csarnokában megrendezésre.

Interaktív gyerekprogramokkal várjuk a látogatókat!

Színpadi Program ízelítő:

8.50 -től 15. tavaszi BabyMarkt megnyitó
9.00 Cili Cili Muzsika – Cili Zenebölcsije
9.15 Csupics Nikolett Papírszínháza “A brémai muzsikusok”
9.50 Baba-Mama Tánc
10.00 Fit Dance Sport és Táncklub előadása
10.25 Réparetekmogyoró tavaszváró, zenés, táncos műsorra
11 óra MINTAPINTY zenekar tavaszváró koncertje
12.40 Csupics Nikolett papírszínháza “Méhkirálynő”
13.00 Kárász Eszter ” DALOLKA”
Egy mesés történet elevenedik meg a dalok, a bábok, a zene, a hangszerek és persze a gyerekek segítségével. Kirándulunk a sűrű erdőben, fákká, állatokká változunk, persze mindezt dalok és a zene segítségével. Megismerkedünk hangszerekkel, ami persze bele is kerül a játszott történetbe, hangokkal megjelenítve az szereplőket, eseményeket.
14.00 A TopDance Táncklub Mini Jazz-balett csoportjának Tavaszköszöntő című előadását láthatják
Változatos gyerekzenékre vágytok? Megoldás: a Picur Rádió, az interneten elérhető gyerekrádió. Magyar és angol nyelvű zenék, mesék, dalok, mondókák kiváló minőségben.

Egész napos programok
A rendezvény teljes ideje alatt a Best Work Kft Micimackó bébiszitter szolgálat munkatársai vigyáznak a gyerekekre!
A gyerekmegőrzés és a játszóház térítésmentesen áll a látogatók rendelkezésére.
MICIMACKÓ Játszóház és Gyermek megőrző a csarnokban
Babymarkt Játszóház
A börze teljes ideje alatt üzemel a Babaetető – mikrohullámú sütővel babaétel melegítési lehetőség!
Pelenkázó, Szoptató helység

Mátyás Király Napja

A visegrádi Királyi Palotában évente megrendezett tavasz-ünnepen megelevenedik a középkor, az ódon falak közé visszaköltözik Mátyás király udvara. Ezen a napon a Mátyás Király Múzeum látogatói betekintést nyerhetnek a reneszánsz ünnepek, felvonulások, lovagi tornák, vadászatok és lakomák világába.

Program:

10:00 reneszánsz felvonulás zenei bemutatóval
11:00 Szent György Lovagrend bevonulása a lovagi avatásra
11:30 tárlatvezetés a Királyi Palotában
12:30 lovagi torna
13:30 meseelőadás Mátyás királyról
14:30 solymászbemutató
15:30 tárlatvezetés a Királyi Palotában

Belépőjegyek:

– 1.800.-Ft / felnőtt
– 1.250.-Ft / gyermek ( 6-26 év között)
– 700.-Ft / ingyenes múzeumi belépésre jogosultak

A jegyárak tartalmazzák a Királyi Palota belépőjegyét is

Mozdulj rá! Falusi Olimpia a Skanzenben

Az Olimpia évében 4. alkalommal megrendezett Falusi Olimpián most először a Magyar Nemzeti Métabajnokságra és a Skanzen Mezei Futóversenyre nevezhettek a sportkedvelő kicsik és nagyok. Az előzetes nevezések eredményeként 3 pályán 12 csapat méri össze ügyességét a métabajnokságon és több száz versenyző indul majd a mezei futóversenyen.

Az először megrendezésre kerülő Skanzen Mezei Futóverseny útvonala megegyezik az ez év decemberében lebonyolításra kerülő Mezei Futó Európa Bajnokság útvonalával, így a gyermeksportolók mintegy tesztelik is a pályát, amely a Skanzen házai és portái között vezet.

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Nemzeti Métabajnokságon egy nagyon régi stratégiai csapatjátékot elevenít fel a Skanzen, amely métaütővel és rongylabdával bárhol játszható. A szabályairól készült bemutató film megtekinthető a skanzenolimpia Facebook oldalán is. Három korosztályban mérik össze ügyességüket, taktikai érzéküket a fiatalok, s bizony a jelentkező csapatok száma jelzi, hogy egyre több iskola ismeri fel a hagyományos sportjátékok előnyeit.

A program 9 óra után pár perccel kezdődik. A programban természetesen egyaránt megjelennek a régi és a mai olimpiai játékok szimbólumai és rituáléi: az öt karika, az eskütétel a megnyitón és a babérkoszorú a győzteseknek.
A Falusi Olimpia megnyitóján a részt vevő versenyzők esküt tesznek, melyet Monspart Sarolta, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Falusi Olimpia háziasszonya olvas elő a fiatal sportolóknak.

A 11 órakor kezdődő Mozdulj rá! képzőművészeti kiállítás témája is a mozgás. A hagyományosan 14. alkalommal meghirdetett gyerek-képzőművészeti pályázatra idén közel 400 gyerek küldte be alkotását a mozgás témaköréhez kapcsolódóan. Megnyitója és díjátadója előtt 10.15-kor a Görömbő Kompánia tartja a “bemelegítést” zenés-táncos meseszövésével.

A családok, az egyedül vagy barátokkal érkezők a szurkolás mellett a családmozgató helyszíneken is próbára tehetik ügyességüket, erejüket és gyorsaságukat. Többek között a Testnevelési Egyetem diákjainak közreműködésével 14 + 1 feladatot hajthatnak végre. Az olimpiai öt karika miatt viszont elég csupán öt helyszínen végrehajtani a feladatokat, és az Agytorna után falusi olimpikon címet szerezhet bárki.

A Kerék utcában működésbe hozhatják a velocipédet, a trükkös triciklit vagy a hullámos bringát, a Futrinka utcában Szélike királykisasszony nyomába eredhetnek, majd a rönkkinyomással erejüket is fitogtathatják.
A paraszti praktikákat a petrencés rúddal történő szénahordás vagy a saroglyavitel közben elsajátíthatják. Felemelő lesz, ha a súlypontemelkedésük mértékét Babszem Jankóhoz, fakanálhoz vagy a csillagokhoz mérik.
A Játékudvarban a krumpli-meteorral kell célba találni, szem-tornáztató gyakorlatokat lehet végrehajtani vagy a szkanderezéssel győzhet az erősebb.
Tömött gömböcökkel súlyt lökhetnek, majd a távolugrásuk hosszát állati teljesítményekhez mérhetik.

A palota udvarán egész nap középkori mesterségek bemutatói, kézműves-vásár és gyermekfoglalkozások lesznek, a királyi konyhában pedig középkori lakoma készítésébe nyerhetnek betekintést a látogatók. Játékos ismerkedés erdő, mező növényeivel, bájital és bűbájitalok készítése Mátyás király gyógynövény kertjében.

Tabán Fesztivál

A Tabánban idén is a Tabán Fesztivál rockzenéivel ünnepelhetjük a Majálist. 2012. május 1-én szuper nyárnyitó koncertekkel újra vár Buda legendás füves, dombos Tabánja!
A Tabán Fesztivál, vagy Tabáni Majális egy évente megrendezett ingyenes zenei fesztivál Budapesten.
A koncertet először 1968-ban rendezték meg Budán. A tabáni buli a hetvenes évek magyar rockzenéjének azonnal egy várva-várt, fontos helyszíne lett. Ezeket a május elején megrendezett szabad ég alatti koncerteket az LGT és a Mini indította el, de a következő években a Hobo Blues Bandtől kezdve a Beatrice-ig az úgynevezett nagy generáció tagjai közül szinte mindenki fellépett ott, akinek rangja volt. Az LGT “Gyere, gyere ki a hegyoldalba” című. dalát épp ez a békés tabáni majális ihlette.

Fellépők:

14:30 LauncBox
15:00 S-modell
16:00 Kormorán
17:00 Keresztes Ildikó
18:00 Török Ádám és a Mini
19:00 Nagy Feró és a Beatrice
20:00 Balázs Fecó és a Korál