Szerencsés kimenetelű helikopter landolás

Az április 12-i vecsési balesethez riasztották a mentőhelikoptert.A pilóta elnézhetett valamit, landoláskor a gép farokrotorjával csaknem ráereszkedett egy parkoló autóra. Szerencsére észrevette a hibát és sikerült rendben leszállni, a helikopterben és a kocsiban is csak kisebb kár keletkezett. A két hete történt eset miatt vizsgálatot indítottak.

 

 

 

Ma már csak a rendőrségi felfestések árulkodnak a Lőrinci úton a balesetről. Két hete egy sofőr tolatás közben gázolt el egy bicikliző nőt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mentőhelikoptert riasztottak hozzá. A  kiválasztott leszállóhely bár akadályokkal szegélyezett, megfelelt az előírásoknak. Leszállás közben viszont  a  parkolóban álló  BMW  tetejéhez hozzáfért a helikopter szárnyfara, pilóta észlelte, rögtön  feljebb emelte a gépet és odébb leszállt.

Ezek a fotók a leszállás után készültek. Az autóban nem esett komolyabb kár és szerencsére a helikopter sem sérült meg. “A helyszínen készített felvételek szerint a helikopter alján egy olyan fénytörésszerű elváltozás következett csak be” -mondta el az Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője az RTL Híradónak.

Magyar Légimentő Nonprofit Kft jelentése szerint  a történteket a baleset kivizsgálók egy komplex eseménynek nyilvánították, melyet az alábbi tényezők okozhattákm

  • a feszült, zavaró munkahelyi légkör,
  • a pilóták repült idejének a csökkenése;
  • a koordinátorok felvételét és rátermettségét vizsgáló személy;
  • a személyzet képzését és a képzés tartalmát összeállítók;
  • a személyzet, aki az eseményt összehozta.

  Az eseményt a Magyar Légimentő Nonprofit Kft a jelentési protokollnak megfelelően bejelentette a felügyelő légi közlekedési hatóságnak (NKH LH) és a légi közlekedési baleset kivizsgáló szervezetnek (KBSZ). A visszajelzések alapján az utóbbi (KBSZ) visszaadta a vizsgálatot saját hatáskörbe, míg a légi közlekedési hatóság eljárást kezdeményezett a személyzettel szemben. A műszaki szolgálat végrehajtotta a gép átvizsgálását és a légijárművet üzemképesnek nyilvánította. A pilóta és a helikopter másnap folytatta a szolgálatot.

Extrém esetben akár komoly baleset is történhetett volna. Ha egy helikopter farokrotorja beleakad valamibe vagy letörik, akkor a  gép bepörög és irányíthatatlanná válik és lezuhan. Ha mindez landolás közben történik, akkor a földön is komolyan veszélyezteti az ott lévőket.