Megdöbbentő közöny – elhagyott babakocsi

Szomorú statisztikát sikerült készítenie az UNICEF Magyar Bizottságának rólunk, magyarokról. Április 24-én délután 3-tól 5-ig egy csecsemősírástól hangos, magára hagyott babakocsit láthattak a Deák tér egyik zebrája előtt az arra sétálók, majd rejtett kamerával figyelte hányan foglalkoznak a kicsivel. Az emberek vissza-visszanéztek, de szinte senki sem akart rajta segíteni.

Két óra leforgása alatt megközelítőleg ezer ember haladt el az őrizetlenül hagyott babakocsi mellett. Bár a többség észrevette, hogy valami baj van, hiszen megálltak, körbejárták a lefedett babakocsit, de mindössze 6 alkalommal emelték fel a kocsi ponyváját, hogy megnézzék, tudnak-e segíteni.
Olyan is volt, aki éppen telefonált, mikor észrevetette a babakocsit, de a reakciója csupán egy zsörtölődő mondat volt: ?Ezt nem hiszem, valaki itt hagyott egy babakocsit, és sír benne egy gyerek.?

Azok a járókelők viszont, akik segíteni próbáltak, meglepetésben részesültek: miután felemelték a ponyvát 20, UNICEF-es önkéntes rohant oda hozzájuk és köszönte meg cselekedetüket egy elismerő oklevéllel.

Az UNICEF az akcióról készült videofelvétellel igyekszik felhívni a figyelmet a ?Gyerek, de joggal? című kampányára, melynek keretében a Gyerekjogi Egyezményt akarják népszerűsíteni. Ami a gyerekek joga, az a felnőttek kötelessége a gyerekekkel szemben, hiszen minden gyermek megérdemli, hogy szerető, védelmező családban nőjön fel, egészséges életet élhessen, játszhasson, tanulhasson, és megkapja a felnőttektől a megfelelő védelmet az élet minden területén. Szemmel láthatóan ezen a téren (is) van még mit fejlődnünk – figyelmeztet a szervezet.