Klíma Klub: Permakultúra, avagy ?Hogyan műveljünk kertet szelíden?

A klímaváltozás és gazdasági problémák negatív hatásait összefogással, egymást segítve tudjuk enyhíteni. Ezért a vecsési Klímakör, Klíma Klub néven közösségépítő beszélgetéseket szervez változatos témákkal. Hívjuk, várjuk mind azokat, akik elégedetlenek a világban most zajló folyamatokkal, akik egy szerethetőbb világot szeretnének hagyni unokáikra, akik a saját életükben is boldogok szeretnének lenni és tudják, hogy az igazi boldogság forrása a másik ember, a közösség.

2012. május 24. csütörtök 18 óra, helyszíne Vecsés, Lőrinci u. 14. sz.

Permakultúra: Bill Mollison azt ismerte fel az 1970-es években, hogy ha az emberi társadalom továbbra is ilyen mértékben folytatja a Föld tartalékainak fölélését, akkor el fogja pusztítani az élővilágot, és önmagát is. A permakultúra megoldásként a természetben zajló ökológiai folyamatok minél teljesebb érvényesítését javasolja az ember élőhelyén, és szükségletei megtermelése során.
————————-
A permakultúra a Földdel, a természettel való együttműködésen alapuló szelíd gazdálkodási módszer, egyben világszemlélet is.

Mivel nem megy szembe a természetes folyamatokkal, ezért kevesebb munkával, energiával tudja a termelő számára a megélhetést biztosítani.

Mivel nem zsarolja ki a természeti erőforrásokat, így például a talajt, ezért nincs szüksége drága műtrágyákra, hogy pótolja a hiányzó humuszt, így olcsóbb, kevesebb tőkebefektetés révén megvalósítható.

A permakultúrás szemléletű tervezés körfolyamatokra és az élőrendszereket is összetartó együttműködésekre alapoz. “Nem ismeri” a kártevő fogalmát, a súlyos betegséget, a kártevős fertőzést jelzésként értékeli az élőlény részéről, annak a jelzését, hogy a körülményei nem megfelelőek. Egy rendben lévő növény, még inkább egy rendben lévő életközösség meg tud bírkózni a hagyományos gazdálkodásban kártevőnek tekintett gombákkal, baktériumokkal, rovarokkal…

A permakultúrás gazdálkodás nagyon fontos eleme a tervezés. Ennek során a gazdálkodó, a tapasztalataira alapozva, folyamatosan kisérletezve, olyan, a természetes életközösségekre hasonlító élő rendszert hoz létre, amely élő és élettelen elemei egymást támogatják, kiegészítik, s amelynek a gazda és családja is része, lakhelye van, élelmet, kézműves és ipari nyersanyagokat kap belőle.