Ezer Lámpás Éjszakája

Hat városban rendezik meg idén Az Ezer Lámpás Éjszakáját az eltűnt gyerekek világnapja alkalmából május 25-én, pénteken; mintegy 50 énekes, zenész és zenekar vállalta, hogy a kampány mellé áll, és fellépésével támogatja az eltűnt gyerekek felkutatását.

A rendezvény keretében Budapesten, Pécsen, Győrben, Veszprémben, Székesfehérváron és Kecskeméten egész napos családi és gyerekprogramokkal valamint koncertekkel várják az érdeklődőket. A kampány középpontjában a gyermekek veszélyeztetett helyzete és a fiatal lányokat érintő prostitúció áll. Az eltűnt fiatalkorúak között ugyanis jóval több a lány – közölték a szervezők az MTI-vel. Hat helyszínen jótékonysági koncertet ad többek között Tóth Vera, Király Viktor, Kökény Attila, Jamie Winchester, a Back II Black zenekar, Szekeres Adrien, Korda György és Balázs Klári.
A művészvilág mellett népszerű tévések is segítik a kampányt. Székesfehérváron és Veszprémben Lipcsei Betta Miss Universe Hungary és Szabó Dóra Miss Earth Hungary lesznek a rendezvény háziasszonyai. Weisz Fanni Pécs arca, Vujity Tvrtkóval együtt vezeti majd a műsort Pécsett. Győrben Szekeres Nóra, Kecskeméten pedig a Megasztárból ismert Giorgio kampányol az ügy mellett.Budapesten Váczi Gergő vállalta a műsorvezetést, ahol a rendezvény ötletadója és főszervezője, Kárász Róbert műsorvezető is jelen lesz.

A civil szervezetek mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) is a kezdeményezés mellé állt. Csatlakozott a rendezvényhez a Kék Vonal és az Országos Gyermekvédő Liga is. A kampányban a csellengés veszélyeire, hátterére is felhívják a figyelmet. Több millió terméket készítenek majd az eltűnt gyerekek képeivel, köztük ásványvizes palackot, tejes dobozt, iskolatejet, valamint plakátokat. A tavaly elindított Tejes doboz akció segítségével kilenc gyermek került elő.
A kampány élére állt a legnagyobb hazai pénzintézeti hálózat, a TakarékPont és főtámogatóként karolta fel a társadalmi ügyet. Az esemény zárásaként 6000 lámpást engednek fel egyszerre este fél 10-kor az ország hat városában – olvasható a szervezők közleményében.

További információk www.ezerlampasejszakaja.hu oldalon érhetők el.

Budapesti Program

 • 15:00 – Nyitány
 • 15:10 – Egész napos családi és gyermekprogramok, rendőrségi bemutatók
 • 16:00 – Civil szervezetek bemutatkozásai
 • 16:30 – Flash-mob “Együtt a Család szobor”
 • 17:00 – Sztárokkal az eltűnt gyermekekért:
  • Czézy
  • TV2 és Juventus Rádió játék
  • Patai Anna
  • Tóth Vera
  • Gáspár Laci
  • Kökény Attila
  • Király Viktor
  • Back II Black
  • Animal Cannibals
  • Dévényi Tibi show
  • Fluor Tomi
  • SP
  • Felly K koncert

21:30 – 2500 világító “lámpás” (leddel elátott lufik) eregetése

Helyszín: 56-osok tere

 

Honnan ered a világnap? – Etan Patz története

Etan Kalil Patz (született 1972-ben) amerikai kisfiú 1979-ben, 6 évesen tűnt el. Az eset nyomán hatalmas médiafelhajtás kerekedett, melynek köszönhetően Etan a leghíresebb new yorki eltűnt gyerekként vált ismertté. Az óriási visszhangot keltő történet következtében bontakozott ki az eltűnt gyermekek problémáját hirdető mozgalom az 1980-as évek közepén. A mozgalom eredményeként szigorították a törvényeket, illetve új módszerek születtek a csellengők felkutatására, többek között például a tejesdoboz kampány (az Egyesült Államokban a tejesdobozokon feltüntetik az eltűnt gyermekek fotóját és adatait). Eltűnésének dátuma, május 25.-e az Eltűnt Gyermekek Világnapja (Missing Children?s Day).

Etan ? 32 éve nyomtalanul

Etan Patz

1979. május 25.-én péntek reggel a 6 éves Etan felvette kék kapitányos sapkáját és első alkalommal lépett ki egyedül a család Soho beli apartmanjából, hogy rövid séta után felszálljon az iskolabuszra. A biztonságosnak ismert környék és a két háztömbnyi távolság ellenére Etan soha nem érte el a buszmegállót.

Mikor még délután fél négykor sem ért haza, az édesanyja bejelentette az eltűnését. Ennek eredményeként kiterjedt keresés indult közel 100 rendőr és egy csapat keresőkutya segítségével. A kutatás aznap este kezdődött, és hetekig folytatódott. Arról, hogy mi történt Etannel, máig nem tudnak biztosat. 2001-ben hivatalosan elhunytnak nyilvánították, de 2010. május 25.-én, eltűnése évfordulóján Manhattan Körzet ügyvédje Cyrus Vance Jr. bejelentette, hogy ismét megnyitja Etan eltűnésének ügyét, remélve, hogy végképp pont kerülhet annak végére.

Ackermann Dávid, vecsési 18 éves fiatalember 2009 szeptember 11-én tűnt el nyomtalanul, http://ackermann-family.hu