Programajánló a gyermeknapi hétvégére

Összegyűjtöttünk néhány programajánlatot a gyermeknapi és a pünkösdi hosszú hétvégére. 

Vecsésen már múlthéten, május 19-én, szombaton volt egy ingyenes gyereknapi rendezvény egy cég jóvoltából.

 

Városligeti Gyermeknap

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen már 1990 óta évente megrendezi kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét a budapesti Városligetben. A programra idén május 26-27-én kerül sor.

A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tarja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon tudjanak részt venni. Sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalom. A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly közel 400 000 gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

Íme néhány program a kínálatból:

– Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpada, május 27., vasárnap, 10-20 óra között. Tervezett program: Trambulin Színház, Kolompos együttes, Aranyszamár Színház, Kávészünet zenekar, Réparetekmogyoró Társulat.

– Nemzetek Utcája, május 27., vasárnap, 10-20 óra között. A programon számos ország nagykövetsége, illetve kulturális intézete mutatja be kulturális és gasztromóniai sajátosságait. A színes program idén táncos, zenés műsorokkal egészül ki a Nagykövetségek Színpadán.

– Biztonságos Internet Sátor, május 26-27., szombat-vasárnap, 10-20 óra között.

A Biztonságos Internet Program (SIP) sátrában a biztonságos internethasználat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, tanácsadással és felvilágosító előadással várunk minden érdeklődőt.

– Lovasterápia bemutató, május 27., vasárnap. A Magyar Lovasterápia Szövetség munkatársai és a gyerekek a nagyközönség számára három alkalommal tartanak lovasterápiás bemutatót 11.00, 14.00 és 16.00 órai kezdettel. A programot a VértesLovas szervezésében ingyenes lovagoltatás egészíti ki, valamint Csontos Zoltán tart bemutatót a lovak idomításáról a ?suttogó-módszerrel?.

– OTP Gyermeknapi Focikupa bajnokság, május 26-27. Focikupa általános iskolások részére.

– Fogászati szűrés a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbuszában, május 26-27., 10-20 óra között. Ingyenes gyermekfogászati szűrés. A bátor gyerekeket a fogászati busz mellett arcfestés és sok-sok ajándék várja.

– Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Nőgyógyászati szűrőkamionja, május 26-27., szombat-vasárnap, 10-20 óra között. A szűrőállomáson szaktanácsadás és tájékoztatás zajlik.

– Cebion Babarét: A három év alatti kicsik megpihenhetnek a Gyermeknap forgatagában, és fejlesztőjátékokkal játszhatnak az árnyas fák alatt.a Vajdahunyad vára és a Petőfi csarnok közötti kb. 1200 nm-es körbekordonozott terület. A rendezvény ideje alatt kizárólag a Cebion Babarét biztosít szoptató és pelenkázó sátrat.

– Kutyával az Emberért Alapítvány kutyás bemutatója, május 27., vasárnap. Az Alapítvány szakemberei és kutyái a Nagykövetségek Színpadánál, a Napozóréten várják az érdeklődőket.

– Véradás! A Magyar Vöröskereszt véradásra vár minden 18 és 60 év közötti önkéntest. Az ingyenes véradás helyszíne május 26-án 11.00-17.00 óráig a Paál László sétányon álló Véradókamion, május 27-én 10.00-17.00 óráig a Széchenyi Fürdő. A regisztrációhoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges!

– Zuglói Filharmónia Térzene, május 26., szombat, 17 órától a Királydombnál.

– MoKi KRESZ-pálya: Jó, ha van egy társad, aki segít eligazodni a közlekedés útvesztőjében! A Mercedes-Benz által indított MobileKids (MoKi) program célja, hogy játékos formában mutassa be a 4-10 éves korosztálynak a biztonságos közlekedés fontos kérdéseit, illetve szórakoztató módon tudatosítsa a gyerekekben azokat a közlekedési magatartásformákat, melyek az önálló közlekedéshez szükségesek. www.kozlekedjbiztonsagosan.hu

– Hagyományőrző kézműves foglalkozás, arcfestés, lufihajtogatás

– A széles programkínálat mellett vásárosok és kereskedők kedvező árú, különleges portékákkal várják az idelátogatókat.

 

Gyermeknapi program a Corvin moziban

 

Rossz idő esetére kiváló programlehetőség:

A Corvin és a Puskin mozikban nem csak május utolsó vasárnapja gyermeknap! Május 26-án és 27-én, szombaton is és vasárnap is mindkét mozi ingyenes gyermeknapi programokkal, kiállítással, koncertekkel és filmvetítésekkel várja a gyermekeket és családokat.

A PROGRAMOK (kézműves foglalkozások, arcfestés, lufihajtogatás, bohócelőadás, kiállítás) INGYENESEK, de a koncertekre és a gyereknapi filmvetítésekre ingyenes belépő váltása kötelező. Koncertenként, illetve Előadásonként egy fő maximum 4 darab belépőt igényelhet május 15-től, a mozik pénztáraiban!

Gyermeknapi program a Corvin moziban

május 26. – szombat

10.00: Bognár Szilvia: Csintekerintő koncert (belépő váltása kötelező!)
11.00: VUK – filmvetítés (belépő váltása kötelező!)
A mozi aulájában és galériáján egész nap megtekinthető a Vuk gyermekrajz kiállítás.

május 27. – vasárnap

9.30-16.00: Kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, lufihajtogatással és bohócelőadással várjuk a gyerekeket.
10.00: Levente Péter: Varázs-óra – Móka Miki zsebszínháza – Kacagó koncert (belépő váltása kötelező!)
10.30: Zakatoló Zenemozi – mozikoncert (belépő váltása kötelező!)
12.00: Fel! – filmvetítés (belépő váltása kötelező!)
14.15: Lúdas Matyi – filmvetítés (belépő váltása kötelező!)

A mozi aulájában és galériáján egész nap megtekinthető a Vuk gyermekrajz kiállítás.

 

Gyereknap a Vasúttörténeti Parkban

 

Május 27-én, a A Magyar Vasúttörténeti Parkba Gyermeknap alkalmából minden gyermeknek díjtalan a belépés!

Az 1911-ben épült, a maga nemében páratlan 34 állásos körfűtőházban állomásoznak a nosztalgiamozdonyok, így például az ország legöregebb, működő gőzmozdonya 1870-ből és a legendás Árpád motorvonat a harmincas évekből (2 óra 57 perc alatt tette meg a Budapest-Bécs közötti távolságot). A nosztalgia járművek büszkesége az 1912-ben épült elegáns teakfa étkezőkocsi, amely a mára fogalommá és nosztalgikus emlékké vált híres Orient Expressz mozdonya mögött robogott.

 

Több mint 100 vasúti járműkuriózum parkol itt, közülük ötven ritka mozdony, vasúti jármű: sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérőkocsi, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek és egyéb különlegességek, a legszebbek, a legértékesebbek összegyűjtve. A járműállomány az 1870-es gőzmozdonyoktól a nagyteljesítményű villamos mozdonyokig mutatja be a vasút fejlődését. A járművek jelentős része ma is üzemképes, melyekkel a MÁV Nosztalgia Kft. belföldi és külföldi nosztalgiautazásokat szervez.

Európa egyik legnagyobb szabadtéri vasúti múzeumában a látogatók nemcsak nézhetik az ősi masinákat, hanem maguk is kipróbálhatják azokat. Vezethetnek gőzmozdonyt, kipróbálhatják a sínautót, hajtányozhatnak, tehetnek egy utat a fordítókorongon, utazhatnak a lóvasúton. A mozdonyvezetés élményét a mozdonyszimulátor nyújtja, a sínkerékpáron az egyensúlyérzék tehető próbára. A bordó postakocsiban modellvasút vezetésére nyílik lehetőség.
A szép parki környezet pihenésre invitál, a játékos programok után jól esik egy frissítő a Büfében, vagy a Nosztalgia Kávéház teraszán. A korgó gyomrokat a Füsti Étkezőkocsi várja ínycsiklandó falataival és szolid áraival.
Akik a Park élményeit és “hangulatát” szeretnék hazavinni, egy kis emléket is választhatnak maguknak a Nosztalgia ajándékboltból.

Gyereknapi kavalkád a Millenárison

 

Helyszín: Park, B épület
Időpont: 10.00-18.00

Pontgyűjtő játék, jóga, kézműves foglalkozások és bemutatók, vásárosok, “mindent járó malom” kosaras körhinta

Nagyszínpad:
10.00 Alma együttes koncertje
13.00 Nyughatatlan Micó – Jazzmesejáték
16.00 Balogh Sándor: A brémai muzsikusok zenés mese a Magyar Rádió családi koncertsorozatának nyárköszöntő előadása
17.00 Erdei vigasságok ? mesés zenejáték
Kacoe király és A három kismalac című mese Lukácsházi Győző és a BA-LU EUforikusok közreműködésével

Disney színpad (Szabadtéri színpad)
11.00 Ringató foglalkozás Hazay Tímeával
12.00 Kolompos koncert és táncház
14.00 Szegedi Miniszínház ? Az ördög három aranyhajszála
15.00 Csillagszemű táncegyüttes

Jegyár: A program ingyenes!
A programokat eső esetén is megtartjuk!

 

Pünkösdi Virágünnep

 

Vendégeket vár, virágdíszbe öltözik Pünkösd hétvégéjén a Ráday utca és a Bakáts tér. A Virágünnep napjaiban megnyílnak a Ráday utcai házak kapui, vendégeket várnak a társasházak, a plébánia udvara és a templomok, a vendéglők és virágboltok, galériák, könyvesboltok. Egyedülállóan színes program hívja a hazai és külföldi turistákat és persze a ferencvárosiakat is. A Bakáts téren három napos virágpiac nyílik, a Ráday utcában a ferencvárosi művészeti iskolák mutatkoznak be, könyvesek várják a kicsi és nagy olvasókat mesélni, játszani.
Pünkösd ünnepe egyszerre spirituális, felemelő és örömteli, amit a templomi koncertek közvetítenek: a Savaria Barokk Zenekar, Mandel Róbert, Snétberger Ferenc, a Szent Efrém Bizánci Férfikar, Fassang László, zenéje mellett Mozart Koronázási miséje is elhangzik.
A virágdíszbe öltözött Ráday utca egyetlen hatalmas színpad, közösségi tér lesz, ahol utcazene (például az Ádám Jenő zeneiskola diákjainak fellépései), utcaszínházi előadások (Stúdió K), performanszok, társastánc és táncház várja a tavaszt ünneplő közönséget. Péntek és szombat a zene napja, vasárnap pedig Gyereknap: Mesesátor, Meseház várja a családokat.
Négy színes, szerelmes nap ünnepli meg Pünkösdöt és a tavaszt Ferencvárosban. Olyan négynapos mulatság, kulturális kavalkád, ahol a virágkapuk és díszek alatt a ferencvárosiak és vendégeik, a szerelmesek és a jó barátok is egymásra találhatnak.

Meseház – népek meséi gyerekeknek

május 26. szombat:

 • 11.00 Miről mesélnek az óvodások? A Liliom óvoda előadása
 • 15.00 Mesék a bőröndből/ Povesti din valiza (a Román Kulturális Intézet programja)
 • Egy színész és egy bőrönd. Ennyi kell csak ahhoz, hogy életre keljen egy mese, jelen esetben a Békakirály története. A 30 perces, interaktív előadás román és magyar nyelven. A színésznő több figurát kelt életre, és számít a gyermekek aktív közreműködésére is. Rendhagyó nyelvóra óvodások és kisiskolások számára.
 • 16.00 Ákom-bákom, mit rejt a japán mesezsákom? – Japán mese-szőttes, mesék a távoli Keletről
 • Játékpagoda: tradicionális japán játékok (a Japan foundation programja)
 • 17.00 Benedek Elek: Ördögrózsa
 • Mesél: Borbiczki Ferenc Jászai Mari-díjas színművész

május 27. vasárnap:

 • 11.00 Taťjana Lehenová – Katarína Aulitisová: Pocakmese/ O deviatich mesiačikoch (A Szlovák Intézet programja)
 • Nagy titokra derül fény. Megtudjuk, hogy a Mama és a pocakban fejlődő kisbaba között milyen szeretetteljes kapcsolat alakul. A kismama a kilenc hónap során beszélget magzatával, aki nagyon kíváncsi és szeleburdi. Ebbe a kedves és meghitt beszélgetésbe kotyog bele időről- időre a jobb és a bal láb, hiszen ők cipelik a terheket.
 • Erre a közös kalandra hívjuk a gyerekeket, ahol együtt játszhatnak és kacaghatnak a zenés – bábos előadással. Közreműködik: Dér Denisa színművész, és Perczel Ferenc (gitár) Társrendező a Vertigo Szlovák Színház, Budapest és az Irodalmi Információs Központ, Pozsony.
 • Kiállítás: Szlovák gyermekkönyvek
 • 15.00 Tánc az ördög hátán/České pohádky z čertovy zahrádky
 • Cseh bábok. Cseh kalács. Közreműködik: Boráros Milada.
 • 16.00 Diótörő és az 1001 magányos rinocérosz
 • Felolvas: Horváth Viktor és Havasi Attila
 • 17.00 Szúrós mesék
 • Mesél: Kútvölgyi Erzsébet; Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész

Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár

 

Budapesten a Városligetben található Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár) udvarán és falai között kerül megrendezésre a 7. KALAND-VÁR Játékkiállítás és Vásár. A kiállítás mindig a pünkösdi hétvégén kerül megrendezésre, ez idén egybeesik a Gyermeknappal!