Sportcsarnok épül Gyálon

Gyál Város Önkormányzatának képviselő-testülete  elfogadta, hogy a sportpálya területére többfunkciós sportcsarnokot kíván építtetni, és megbízta a Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft-t, hogy kérjen látványterveket és árajánlatokat az elfogadott program alapján az engedélyezési tervek elkészítésére, és kutasson fel olyan forrásokat, amelyek segítségével a terv megvalósítható. Ezt követően a képviselő-testület  elfogadta Gyál Város 2011-2014-es időszakra vonatkozó Sportkoncepcióját, melynek legfontosabb pontja az új sportcsarnok megépítése. 

A megtervezendő sportcsarnok helyszíne a sportpálya lesz. Ez a tömegsport, az utánpótlás-nevelés, a versenysport és a testnevelési órák befogadása (Ady Endre Általános Iskola) mellett  a város fontos közösségi terévé is válhat.A Sportcsarnok jelenleg tervezési fázisban van, melyet a közbeszerzési eljárásban nyertes Ybl Tervező Kft. végez.
Az építmény tervezésénél a legfontosabb szempont a tájolás. Az Ady Endre Általános Iskola mérete, valamint a szóban forgó területen a sportpályák elhelyezkedése meghatározó. A területen jelenleg található öltözőépület a tervezet szerint elbontásra kerül, így az abban található öltözői, irodai, valamint egyéb szükséges kiszolgáló helyiségek a sportcsarnokba lesznek integrálva.
A küzdőtér mérete a nemzetközi szabványnak megfelelő kézilabdapálya biztonsági sávokkal (22x45m). Ehhez kapcsolódik egy 700 fő befogadására alkalmas nézőtér, amely 500 fix ülőhelyből, és nagyjából 200 mobil ülőhelyből fog állni. Az átalakíthatóság előnye, hogy a Sportcsarnok így alkalmas lesz az iskolai testnevelés órák mellett nagyobb rendezvények lebonyolítására is.Az épületben elhelyezésre kerülne továbbá egy színvonalas szálloda. Ez 22 db 2 fős lakrészt foglalna magába (előtér, fürdő, szoba, – 24-28m2/ db), valamint egy előteret, mely egyben ennek a résznek a közösségi tereként is szolgálna. A szálloda kialakítása elősegíthetné a csarnok rentábilis működését, és növelné annak multifunkcionalitását.

Az engedélyes tervek előre láthatólag július elejére, míg a kiviteli tervek szeptemberre készülnek el.