Civil összefogás Felsőpakonyban

Felsőpakony igazi példaképpé válhat: a helyiek ereje, összefogása és elszántsága kiváló példa arra, hogy  uniós, állami és önkormányzati támogatás nélkül is képesek a közös cél érdekében összefogni.

Felsőpakony, egy kis, 3600 lakosú falu, Budapest határában, alig 22 éve önálló település. A helyiek már többször megmutatták, hogy együtt, összefogva csodákra képesek. Május 26-án, szombaton ismét ünnepelt a falu. Polgárőr Bázist és Rendőr Körzeti Megbízotti Irodát avattak. A teljesen újjáépített épület a faluközpontban, korábban egy düledező romhalmaz volt, amely mostanra egy több mint tízmilliós értékű építménnyé vált, eltüntetve a falu egyik szégyenfoltját a település közepéről.
Jól mutatja a helyiek erejét, összefogását és elszántságát, hogy mindezt mindenféle uniós, állami és önkormányzati támogatás nélkül vitték végbe. A falu tehetősebb vállalkozói mellett nagyon sok kispénzű ember is adott, amit, amennyit tudott. Sokan, és nem csak a polgárőrség tagjai közül, kétkezi munkájukkal járultak hozzá az épület felújításához. Hogy mindezt megköszönjék, a szombati avató ünnepséget egy családi nappal koronázták meg. Számos bográcsban rotyogott a finom gulyás, amellyel mindenkit megvendégeltek, a színpadon pedig fellépők sora váltotta egymást.
Az avató ünnepségen Dobos Sándor, a Pakonyi Polgárőr Egylet új elnöke is azt emelte ki, hogy ez a civil összefogás, a falu összefogásának diadala. Köszönet mindenkinek, aki anyagilag és munkájával hozzájárult az értékteremtő munkához. Danó Zoltán, a gyáli rendőrparancsnok pedig leszögezte: példaértékű mindaz, amit fönnállása három éve alatt a felsőpakonyi polgárőrség elért és külön köszönetet mondott azért, hogy a falu civil összefogása teremtett a rendőr körzeti megbízottnak saját irodát. Kalmár Róbert, a FEGY Gyáli polgárőrség elnöke pedig arról beszélt, hogy olyan eredményes polgárőri munkát kíván a pakonyaiknak, mint amilyen eredményt tudtak fölmutatni a bázisuk megteremtése során. Ezt követően Vízi János a falu református lelkésze megáldotta, Hefler Gábor, a katolikus plébános pedig megszentelte az épületet.Az ezt követő ünnepség és buli, amelyen a Pakonyi Polgárőr Egylet látta vendégül a falu lakosságát, az éjszakába nyúlóan tartott.
Felsőpakonyon egyébként immáron hagyománya van az eredményes civil összefogásnak, hiszen néhány évvel ezelőtt megnyerték az Áder János által alapított Tégy a Parlagfű Ellen Alapítvány parlagfű mentesítő versenyét, amellyel játszóteret nyert a falu.Néhány héttel ezelőtt pedig a helyi önkormányzati hatalmasságokkal, polgármesterrel, alpolgármesterrel is szembeszállva, 1200 aláírást összegyűjtve akadályozták meg azt, hogy a zsákfalu egyetlen bekötőútja mellé, néhány száz méterre a falutól, krematórium épüljön. Igaz, ez az ügy még nem zárult le, a hétvégi ünnep után kezdik el gyűjteni az aláírásokat a helyi népszavazás kiírása érdekében. Ezzel akarnak végleg pontot tenni a krematórium és szemétégető építési tervekre.

forrás: facepress