Eperlekvár – Gasztro

eperkeHozzávaló: egy kis szabadidő – hogy kimenj a legközelebbi eperföldre epret szedni, vagy a piacon is megveheted csaknem dupla áron… :-)…most azt kérdezed hol vannak ilyen eperföldek?
Nézz el ide   – eperfold.hu – itt találsz néhányat.

Szóval kell hozzá eper, ízlés szerint 2-3-4 kg ki mennyi lekvárt szeretne… én kb. 3kg-ból készítettem.

Az epreket kicsumázom, és több vízben megmosom, lecsepegtetem, a nagyobb szemeket félbe vágom és egy nagy lábasba öntöm a befőzési cukorral – amiben már benne van a tartósítószer és a zselatin is.

A cukron lévő ajánlat szerint 2:1-be arányba ajánlott adagolni. Nos én a 3 kilóhoz 75 dkg cukrot tettem, és szerintem ez bőven elég volt. Kevergetve főztem amíg be nem sűrűsödött.

eperjam0Jól kimosott üvegekbe töltöttem csavaros tetővel fedtem be és fejre fordítva hagytam kihűlni.