Csökkenhet jövőre az önkormányzatok bevétele

Elveszi a megmaradt illetékbevételt és a gépjárműadó nagyobb részét a kormány az önkormányzatoktól a 2013-as költségvetésben. Az sincs elvetve, hogy a jóval nagyobb falat, évi 500 milliárdos bevételt jelentő iparűzési adó egy részét is magához vonja az állam.

A kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és a jövő heti ülésén fogja véglegesíteni, hogy jövő pénteken benyújthassa a parlamentnek. Az állam jövő évi gazdálkodási kereteit tartalmazó terv java részt a Széll Kálmán-terv 2.0-ban jelzett intézkedéseket ülteti át jogszabályba, amelyek közül sok már ismert, de van néhány eddig ki nem bontott lépés is.
A Széll-terv már előrevetítette, hogy az önkormányzatoknál forrásátrendezés lesz. Ennek oka, hogy az állam oktatási és egészségügyi intézményeket, feladatokat vesz át jövőre a helyhatóságoktól. Ennek mikéntje eddig nem volt tudott. A jövő évi költségvetés váza azonban már azt tartalmazza, hogy az önkormányzatoktól az eddig otthagyott illetékbevételt elvonja a központ. Ezzel 12 milliárd forintot csatornáz magához az állam jövőre.
Tavaly 40 milliárd forint illetékbevétel gazdagította a helyhatóságokat, de idén már csak 12 milliárd forint jut nekik, mert az állam megyei önkormányzati intézményeket vett át, velük együtt pedig a megyei önkormányzatokat megillető illetékbevétel állami bevétellé vált. Így az önkormányzatoknál egyetlen forint sem marad az illetékekből.
A gépjárműadóból is jussot kér az állam. Ez eddig teljes mértékben az önkormányzatokat gazdagította, és az idén 75 milliárd forintot jelent. Ennek a 60 százaléka azonban jövőre már a központi költségvetésbe folyik be, vagyis közel 45 milliárd forintot nyer a szabályváltozáson az állam.

A kormány ezek mellett az iskolai normatívákat is csökkenteni akarja. Ez azért érinti az önkormányzatokat, mert az iskolák félig önkormányzatiak, félig államiak lesznek: központilag intézik a taneszközök beszerzését, az állam lesz a pedagógusok és segítőik foglalkoztatója, de az intézmények működtetése, üzemeltetése, valamint a gyerekétkeztetés marad az önkormányzatok feladata.

Az [origo] által megismert dokumentumban nincs nyoma annak, hogy a helyi iparűzési adóból is részesedést kérne a kormány, de a kormányzati munkára rálátó egyik forrásuk elmondása szerint a kabinet nem tett le a Széll-terv 2.0-ban jelzett szándékáról. A konvergenciaprogramban azt írta a kormány, hogy az évi 500 milliárd forintos bevételt jelentő iparűzésiadó-bevétel egy részét újraosztaná a települések között (így a gazdagabbak rosszabbul járnának, a szegényebb települések pedig az átcsoportosítás haszonélvezői lennének). Úgy tudjuk, arról is gondolkoznak, hogy ne csak átcsoportosítás legyen az önkormányzatok között, hanem a pénz egy részét az állam magához csurgassa.

forrás: origo.hu