Korrupció – Ideje felébredni

A Transparency International jelentése szerint nem csak Magyarországon, de Európában is trend a politikai és az üzleti élet szereplőinek egyre szorosabb összefonódása.

Brüsszelben hozta nyilvánosságra szerdán a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet európai jelentését. A dokumentum szerint a legnagyobb veszélyt a tagállamok kormányainak és a gazdasági, üzleti élet szereplőinek összefonódása jelenti.

A jelentés arra figyelmeztet, hogy a kormányzatok működését az üzleti szektor jelentősen befolyásolni tudja az egyes cégek érdekei szerint, a beavatkozás mértéke pedig aláássa Európa gazdasági stabilitását.A 25 európai ország korrupciós helyzetéről készült jelentés európai szintű megállapításai megfelelnek a szervezet Magyarországról szóló Nemzeti Integritás Tanulmánya tanulságainak, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a fékek és ellensúlyok rendszere meggyengült, a kontrollintézmények pedig képtelenek a hatalmat korlátozni, így magánérdekek érdemi akadály nélkül érvényesülnek a közérdek helyett.

?Számos olyan intézmény, amely a demokrácia alapját jelenti és feladata a korrupció elleni fellépés, jóval gyengébb, mint azt általában gondoljuk. Ez a jelentés aggasztó folyamatokra mutat rá egy olyan időszakban, amikor a tiszta, átlátható kormányzásnak kellene a legfontosabb szerepet játszania, miközben Európa a gazdasági válságból próbál kiutat keresni.? ? hangsúlyozta Cobus de Swardt, a TI nemzetközi ügyvezető igazgatója.

A TI európai jelentése az első átfogó kutatás arról, hogy az uniós tagállamok milyen mértékben képesek kivédeni a korrupciót. A jelentés 25 ország mintegy 300 intézményének állapotát és védekezőképességét mérte fel, részletesen foglalkozott a politikai pártok, az üzleti szektor és a nemzeti közigazgatások helyzetével. A kutatás alapján a számvevőszékek, az ombudsmanok és a választási szervek érték el a legjobb eredményeket a korrupció kivédése terén.

Ugyanakkor az európai jelentés a vizsgált országok felénél – köztük Magyarországgal kapcsolatban is -, talált jelentős visszásságokat a pártfinanszírozási rendszerben, a tagállamok háromnegyede pedig nem tesz érdemi lépéseket a politikusok illetéktelen befolyásolásának megakadályozása érdekében. A súlyos korrupciós kockázatok és sorozatos politikai botrányok megelőzése érdekében a TI lobbizás és a pártfinanszírozási rendszer átláthatóbbá tételére hívja fel a tagállamok figyelmét.

A TI magyar szervezete korábban számos alkalommal kiemelte, hogy a gazdasági válság és a rohamtempóban zajló jogalkotás a magyar gazdaságban zűrzavaros helyzetet teremtett. A gazdasági társaságok súlyos adminisztrációs terhekkel és kiszámíthatatlan állami beavatkozásokkal szembesülnek, a közbeszerzések pedig kiemelten kockázatos területnek minősülnek. Uniós szinten a TI európai jelentése megállapította, hogy ? a magyar viszonyokhoz hasonlóan ? számos tagállam nem teremt megfelelő számonkérhetőséget a közpénzek felhasználásával kapcsolatban.

?A magyar intézmények védekezőképességének csökkenése az európai szintű korrupció ellenes fellépést is befolyásolja. Ezért a magyar példa arra hívja fel az Európai Unió figyelmét, hogy a korrupció ellenes intézményeknek és intézkedéseknek olyan demokratikus elveken kell alapulniuk, amelyek a közös európai értékeket tükrözik. Ha ezt elmulasztják, a gyengülő intézményrendszer az uniós támogatásokkal való visszaélésekhez vezethet, ami akadályozza a gazdasági válság leküzdését Magyarországon és az EU-ban egyaránt.? ? hangsúlyozta Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a brüsszeli nemzetközi sajtótájékoztatón.

Ideje felébredni

forrás: TI