Óriási tolongás a nyári diákmunkákra

Pénteken lesz az utolsó tanítási nap az iskolákban, de már most hatalmas az érdeklődés a nyári diákmunkák iránt.

Lassan kezdődik a vakáció, csaknem kétszázezer diák érdeklődik a nyári munkák iránt, óriási a tolongás az iskolaszövetkezeteknél, egyes irodákban pedig tízszeres a túljelentkezés. A legnépszerűbbek a strandon végzett munkák és az irodai állások – mondta a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója.Simon Balázs kifejtette: jelentősek a betanított fizikai munkák, gyári munkák, kereskedelmi egységekben végzendő munkák, árufeltöltési, raktári, pénztárosi, leltározási munkák, ezen kívül az irodai munkák, call-centeres feladatok jelennek meg. A szezon egyik slágere a strandmunka, például a medence- és csúszdaőri, vagy pénztárosi állás – tette hozzá.
Diákmunka minden megyében van, a legtöbb lehetőséget Budapesten kínálják. A fővárosban akár bruttó 1200 forintot is megkereshet, akinek speciális szaktudása van, vagy több nyelven is beszél. Az átlagfizetés azonban ezalatt van – közölte a Jobb Kezek Iskolaszövetkezet elnöke. Erdélyi István hozzátette: a diákok általában csak egy-két hónapot dolgoznak, a nyár utolsó szabad hónapjában szeretik elkölteni a megkeresett pénzt.” Órabéreink bruttó 550-650 forinttól indulnak és 1000 forintig is felkúsznak, vagy egyes munkáknál ennél többet is lehet keresni. A szorgalmasabbak végigdolgozzák a nyarat, de az a tipikus, hogy egy hónapot dolgoznak és a másik egy hónap alatt elköltik a pénzt vagy ebből nyaralnak” – hangsúlyozta.
Szülői engedéllyel már 15 éves kortól vállalhatnak munkát a diákok, a legtöbben mégis az ennél idősebbek dolgoznak – hangsúlyozta a Multi Job Iskolaszövetkezet kereskedelmi vezetője. Varga Béla hozzátette: az iskolaszövetkezetekben az a tapasztalat, hogy 17-18 éves kortól lehet komolyabb munkákhoz jutni.
Az iskolaszövetkezeteknél a diákok akkor kaphatnak munkát, ha tagok lesznek. Amennyiben más módon szeretnének állást találni, akkor a munkaügyi központokban, ifjúsági- vagy karrierirodákban, pályaválasztási és foglalkozási információs tanácsadóknál is lehet érdeklődni.

 

Kisokos diákoknak: amit a nyári diákmunkáról tudni kell

Merre menjek?
Munkát vállalni sokféle úton lehet. Ha nincs személyes kapcsolatod diákokat foglalkoztató cégeknél, vagy nem akarsz cégről cégre járva szerencsét próbálni, a legegyszerűbb, ha iskolaszövetkezeteknél próbálkozol. Az iskolaszövetkezetek magyarországi múltja 1983-ig nyúlik vissza, amikor a máig működő Universitas Iskolai Szövetkezet megalakult a “Közgáz” védőszárnyai alatt. Azóta egyre több diákmunkára specializálódott szövetkezet alakult, számuk Budapesten ötven körülire tehető.

Kinek éri meg a diákmunka?
A diákszövetkezetekkel való együttműködés a cégeknek is megéri. A sokszor több tucat diák kiválasztása, felvétele és alkalmazása rengeteg többletköltséget és munkát jelentene a vállalatoknak, így a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha erre szakosodott iskolaszövetkezetet bíznak meg, amely számlát állít ki a szolgáltatásáról a megbízónak, amelyet a cég egyszerű költségként könyvelhet el. A szövetkezetek a tévhittel ellentétben az év minden időszakában kínálnak munkát. A legtöbb diák persze nyáron próbál bevételi forráshoz jutni. Ilyenkor azonban, amikor a legnagyobb az érdeklődés, nem biztos, hogy a kapott munka minden igénynek megfelel.

Mi a teendő?
A diákszövetkezeteknél akkor vállalhatsz munkát, ha szövetkezeti tag leszel. Ennek feltétele, hogy legalább 16-17 éves legyél, nappali tagozatos iskolalátogatási igazolással, adóazonosító számmal, bankszámlaszámmal (ahová a fizetést utalják) és egy szövetkezeti részjeggyel (általában 1000 Ft-ba kerül) rendelkezzél. A részjeggyel válsz szövetkezeti taggá. Ha ki kívánsz lépni a szövetkezetből, a részjegy árát visszakapod. Munkára személyesen, telefonon, sőt e-mailben is jelentkezhetsz, bár a legjobb, ha személyesen keresed fel a diákszövetkezetet, mert így biztosabb, hogy megkapod az általad kiválasztott munkát. Fontos tudni, hogy a dolgozóként a diákszövetkezettel kötsz szerződést, így a munkával kapcsolatos problémáidat nem a munkahelyen, hanem a diákszövetkezet képviselőjével, a témavezetővel beszélheted meg.

És a bérem?
Diákmunkával nem lehet nagy összegeket zsebre vágni, azonban a bruttó és a kézhez kapott, nettó összeg között nincs nagy különbség. A bruttó bérből 20 százalék személyi jövedelemadót vonnak le, melyből 10 százalékot jóváírnak. Ezenkívül 1,5 százalék munkavállalói járulék terheli a kasszát, így a bruttó bér 88,5 százaléka a kezedbe kerül. A megkereshető bruttó óradíjak 300-500 Ft között mozognak, bár nyelvoktatásért, fordításért oldalanként 1000 Ft felett is lehet keresni, tolmácsolási munkával pedig óránként több ezer forintod is befolyhat. Általában azzal a munkával lehet több pénzt keresni, amely speciális ismeretekhez kötődik, mint például a nyelvtudás. Ennek ellenére a sokak által nem kedvelt szórólaposztásért is 400-500 Ft-ot lehet óránként kapni.

Hogy mennyit lehet havonta összeszedni így?
400 Ft-os bruttó órabérrel, heti öt napon és napi 8 órai munkával számolva nettó 56 640 Ft-ot.

Ahol segítséget kaphatsz:

 • Munkaügyi központok kirendeltségei
 • Foglalkozási Információs Tanácsok (FIT)
 • Fővárosi Ifjúsági és Pályaválasztási Tanácsadó
 • Nevelési tanácsadók – Pedagógiai Szakszolgálat
 • Családsegítő központok
 • Egészségügyi intézmények
 • Diáktanácsadók, karrierirodák
 • Tanácsadással és/vagy munkaközvetítéssel foglalkozó vállalkozások
 • Alapítványok, egyesületek
 • Munkaerő-közvetítő irodák
 • Ifjúsági Irodák
 • Idénymunka-lehetőségek

 

forrás: Info Rádió, Sulinet