Flekni sütés a Tájháznál

2012. június 16-án, szombaton 16 órától a Vecsési Tájház udvarán Frühwirth Mihályné, Cuni néni lesz segítségükre a fortélyok elsajátításában. Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt, aki szeretné megtanulni vagy gyakorolni a krumplis flekni készítését, sütését.

A város egykori központjában található, a századfordulós épület két szobáját, konyháját és kamráját a lakosságtól ajándékba kapott tárgyakkal rendezték be. Az eredeti falait, beosztását, ablakait száz éven át megőrző házat 2002-ben vásárolta meg a város, azonban csak 2010-ben kezdődhetett el a felújítás, amelyre ? a Vecsési Tájházért Alapítvány adományszerzésének köszönhetően ? csaknem hétmillió forint tudtak fordítani. A gyűjtemény összeállítását Vass Erika, a szentendrei skanzen néprajzkutatója irányította, aki a berendezésben is segített.

Az épület egykori tulajdonosait 1946 májusában telepítették ki mintegy 1500 sorstársával együtt, s többek között ezért választották tavaly a tájház ünnepélyes átadására a vecsési svábok kitelepítésének 65. évfordulóját.

A tájházban a századforduló polgárosodó paraszti világának bútorai láthatók, amelyekre a leegyszerűsített szecesszió jellemző, a díszítések a helybeli mesterek tudását dicsérik. A padlásokon, pincékben kutatva számos olyan tárgyra bukkantak, amelyekről a család már rég megfeledkezett, például egy Bécsben készült Monarchia-korabeli szentképre, vagy olyan Golgota-ábrázolásra, amelynek párja Bajorországban található. De kerültek elő eredeti ruhadarabok és hímzett ágyterítők is a sublótok aljából. A legkülönlegesebb darab azonban egy fából készült ruhamosó szerkezet, a rumpli, amellyel csak Vecsésen lehetett találkozni.

Helyszín: Vecsés Jókai Mór u. 6., 16 óra

Német Nemzetiségi Önkormányzat
Kulturverein-Vecsés