Az Év Védőnője 2012

Munkájuk elismeréseként védőnők vehettek át miniszteri elismeréseket, jubileumi okleveleket és a szakmai pályázat nyerteseinek járó díjakat a védőnők napján szerdán Budapesten. A 2011-ben alapított díjat idén osztották ki másodízben, ahol a 319 jelölésből a zsűri döntése alapján a kistelepülési díjat és a kisvárosi díjat is egy-egy Pest megyei település védőnője szerezte meg.

Az Év Védőnője Díjat kistelepülés kategóriában Surmanné Nagy Krisztina, Gomba község területi védőnője, kisváros kategóriában Baranyai Istvánné, Gyömrő város területi védőnője, nagyváros kategóriában Szőkéné Székely Erzsébet, Szolnok város területi védőnője vehette át, a védőnői tanácsadói közösség tagjai közül pedig Szekérné Büki Erzsébet és Kulcsárné Mileji Erzsébet munkáját jutalmazták – közölte a Magyar Védőnők Egyesülete az MTI-vel.
A miniszteri elismeréseket, valamint az 50, 60, 70 éve végzett védőnők munkáját elismerő jubileumi okleveleket Szócska Miklós egészségügyiért felelős államtitkár, az Év Védőnője Díjat Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesület elnöke és Odor Andrea, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal országos vezető védőnője nyújtotta át.
A Magyar Védőnők Egyesület 1991-ben jött létre azzal a céllal, hogy országos szinten támogassa a védőnők szakmai tevékenységét, képviselje szakmai érdekeiket az átalakuló egészségügyben, és rajtuk keresztül a lakosság, különösen a gyermeket váró és nevelő családok egészséges fejlődését. 

A védőnők 97 éve nyújtanak segítséget a gyermekvárás ideje alatt, az újszülött fogadásakor és a családi élet kialakításánál. A területi védőnők a várandósok és gyereket nevelők körében, az iskolai védőnők az oktatási intézményekben végzik munkájukat. A kórházi védőnők a szülészeteken és újszülött osztályokon egyebek mellett a várandós és gyermekágyas anyák ellátásában, az anya és újszülöttje hazabocsátásának előkészítésében vesznek részt. 
Az ÁNTSZ szervezetében működő Családvédelmi Szolgálat munkatársai védőnői képesítéssel rendelkező szakemberek. Feladatuk többek között az oktatási intézményen kívüli családtervezési ismeretek terjesztése, a nehéz helyzetben lévő várandósok segítése, illetve a terhességmegszakítás előtti és utáni tanácsadás.