Gasztro – Saslik, sült oldalas

Hétvégére jó időt jósolnak a meteorológusok, vígan sütögethetünk, s miközben a gondosan előkészített finomságok a tűz fölött pirulnak, nekünk csak annyi dolgunk van, hogy hátradőljünk székünkben és kortyoljunk egyet boros vagy söröspoharunkból…

Ezek az ételek konyhában és szabadban is elkészíthetőek, itt a konyhai verziókat olvashatják:

Saslik vele sült burgonyával és salátával

Ma nem szerettem volna túl sokáig időzni a konyhában, illetve mindenből volt itthon egy kevés, ezért a saslik mellett döntöttem. Hamar előkészíthető, nem kell “felette” állni és őrizni, míg elkészül. Néhány hozzávalóból remek étel készíthető és nagyon jól variálható, pl gombával, paprikával, májjal.
Hozzávalók 10 saslikhoz, ez most az ún. magyaros verzió:
  • 1 csirkemellfilé kockára vágva
  • 1 szál füstölt kolbász felkarikázva
  • 2 fej hagyma karikára vágva
  • néhány szelet szalonna
  • 10 db saslik pálcika
  • olaj, só
A hozzávalókat tetszőleges sorrendben felhúzzuk a pálcikákra és egy tepsibe rakosgatjuk. Most néhány szem burgonyát kettévágva a saslik köré tettem. Kevés olajjal meglocsoljuk, a kolbászból úgyis rengeteg zsír fog kisülni, kicsit megsózzuk és előmelegített sütőben (kb 170fok) 45 percig sütjük, félidőben a saslikokat megforgatjuk. Salátával kínáljuk.

Sült oldalas

Ritkán készítek sertéshúsból ételt, mert csak én eszem. De most olyan szép oldalas láttam a hentesnél, hogy kísérletezni támadt kedvem. Nem akartam a hagyományos módon fokhagymásan megsütni. Készítettem egy pácot, majd sütőzacskóban megsütöttem, végül megpirítottam és maga volt a gyönyör.
Hozzávalók:
  • 1/2 kg oldalas a csontok mentén feldarabolva
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma összevágva
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 kk. gyömbér
  • 1/2 kk. őrölt koriander
  • chili ízlés szerint
  • só, bors
  • olaj
Az összes hozzávalót jól összekevertem, ez volt a pác, amiben legalább egy órát pihentek az oldalas darabkák. Majd mikor már elérkezettnek láttam az időt, az egészet (pácostul) beletettem egy sütőzacskóba és előmelegített, 180 fokos sütőben egy órát sütöttem. Végül a zacskóból kiszabadítva még fél órát pirítottam. Mivel az oldalas a saláták és grillezett csirkék után kicsit nehéz lehet, könnyedebb köretre vágytam: egyszerűen egy cukkinit hasábokra vágva megsütöttem és tökéletes kísérője lett az oldalasnak.
Jó étvágyat!