Százmilliárdos megszorítás az önkormányzatoknál

Négyszázmilliárd forintot elvesz a kormány az önkormányzatok támogatásából a tervezett jövő évi költségvetésben, és még az eddig a településeket megillető bevételből is magánál tart sok tízmilliárdot.

A 2013-as költségvetés nagyon fog fájni fog a polgármestereknek és a pénzügyi szektornak – ez olvasható ki azokból a számokból, amelyeket a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat tartalmaz. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken este nyújtotta be a jövő évi büdzsé tervezetét a parlamentnek.
A kormány  durván 400 milliárd forinttal kevesebb pénzből támogatja jövőre az önkormányzatokat. Idén 1042 milliárd forint apanázst ad a kormány többek között iskolai, szociális normatívák címén, okmányirodákra vagy közműfejlesztésre, jövőre azonban csupán 647 milliárd forinttal támogatná a helyhatóságokat, ez közel 40%-os forráselvonást jelent. A korábban az önkormányzatok által ellátott feladatok egy része az államhoz kerül,valószínűleg részben ez az oka annak, hogy a minisztériumok és a fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai 681 milliárd forinttal nőnek az idei évhez képest. A jegyző, polgármester vagy ügyintéző államigazgatási feladatai csökkennek, mert az ügyek többsége 2013. január 1. után a járási kormányhivatalokhoz kerül. Jövőre az iskolák fenntartása átkerül az államhoz, azt követően, hogy idén a kórházakat vették át, az önkormányzatok fő feladata a köznevelés területén az óvodai ellátás lesz..
Ezzel nem ússzák meg az önkormányzatok, ugyanis a kormány magához irányít olyan bevételeket, amelyeket eddig ők kaptak. Így a kormány elveszi a gépjárműadó 60 százalékát (45 milliárd forint), és teljesen magához irányítja az illetékbevételeket (12 milliárd forint).
Emellett a személyi jövedelemadóból eddig 8 százalékot  hagyott az állam a településeken, a lakók befizetései alapján, de most ezt a közel 100 milliárdos tételt is központosítják. A központi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvény tervezetéből az is kiderült, hogy jövőre nem lesznek önkormányzati céltámogatások.
Az átszervezések gyaníthatóan fájni fognak az önkormányzati dolgozók egy részének is, a költségvetés tervezete ugyanis külön tartalékkeretet biztosít arra az esetre, ha az önkormányzatok többletkiadásokra adott költségvetési pénze ?a helyi önkormányzati létszámleépítések miatt” már felhasználásra kerültek ? fogalmaz a törvényjavaslat.

Az önkormányzatok teljes bevételének jelenleg  32,5%-a származik a központi költségvetéstől. A forráselvonás legnagyobb veszélye, hogy nagyon differenciált a magyar településrendszer. Vannak, ahol képesek a helyi cégektől, lakosságtól további forrásokat begyűjteni, míg főleg a kisfalvas részeken szinte semmi remény sincs a mostani saját bevételek növelésére. Ez pedig még erősebb leszakadást eredményezhet.

forrás: Origo