Az ingatlanokat is megadóztathatják

A jövőben tízszázalékos értéknövekedési hozzájárulást fizethetnek az önkormányzatoknak az ingatlanuktól megváló tulajdonosok egy nemrég megjelent törvénytervezet szerint. Az adószakértő szerint az egyszerű adók a jó adók – ez pedig nem az.

A jövőben tízszázalékos értéknövekedési hozzájárulást fizethetnek az önkormányzatoknak az ingatlanuktól megváló tulajdonosok – derül ki egy május közepén megjelent törvénytervezetből. Az adó kivetésének feltétele, hogy az adott területen lévő ingatlanok értékéről legyen nyilvántartás.
Az értéknövekedési hozzájárulás bevezetését a tervezet azzal indokolja, hogy “az önkormányzat településrendezési döntései következtében, közpénzek révén a magán-ingatlanvagyonban bekövetkező értéknövekedés meghatározott mértékű elvonásával és az önkormányzat költségvetésébe történő visszajuttatásával lehetőséget teremt közcélú fejlesztésekre”.

Azaz ahol önkormányzatok és más szervezetek komoly fejlesztéseket hajtanak végre, ott ezek révén jelentősen növekedhet az ingatlanok értéke. Az értéknövekedési adó célja, hogy az önkormányzatok részesülhessenek ebből – mondta  el Gerendy Zoltán a BDO Magyarország ügyvezető igazgatója.

A kormány úgy módosítaná az építési törvényt, hogy az önkormányzat hozzájárulást kérhessen a felértékelődésből. Vagyis, ha egy ház eddig 18 millió forintot ért, de környéken a közpénzből fejlesztettek, például utat építettek, ezért a ház ára felment 20 millióra, akkor az önkormányzat a felértékelődés 10 százalékát, ebben az esetben 200 ezer forintot kérhetne hozzájárulásként. A terhet csak akkor vetheti ki az adott önkormányzat, ha a helyi építési szabályzat elkészítésével párhuzamosan az érintett területre elkészíti az ingatlanérték-katasztert a vonatkozó jogszabályok alapján.
Bár a kormány koncepciója szerint 2013-ban bevezetésre kerülne az építési törvény módosításával az értéknövekedési adó, komoly ellenállás alakult ki vele szemben.

A szakember szerint a vagyonadók nyugaton is megtalálhatók, de ott a lakosok jellemzően jobb anyagi helyzetben vannak, mint nálunk. Gerendy Zoltán a GazdaságTV.hu-nak beszélt a részletekről.

 

Magyarországon a Széll Kálmán Terv 2.0 program több új adófajtát is kilátásba helyezett, ilyen például a pénzügyi tranzakciós adó vagy a telekommunikációs adó.

forrás: Privátbankár