Darázsirtás a lakóparkban

Tegnap este a vecsési polgárőrségtől a Pöltenberg utca és a Nagysándor József utca kereszteződésénél, egy ott lakó úr kért  segítséget, mivel a kapuja előtti juharfán elképesztő mennyiségű darazsat észlelt.

Az esetet bejelentették Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltségének,  de tájékoztatásuk szerint az irtáshoz, vagy befogáshoz szükséges eszközökkel ők nem rendelkeznek, ezért egy erre szakosodott vállalkozást ajánlottak.A szakemberek 22:15-kor a helyszínre megérkeztek és megerősítették azt, hogy a fán lévő kb. 60.000 db darázs közvetlen veszélyt jelent a környéken lakókra és az utcán játszó gyerekekre. Elmondásuk szerint, ha a darazsak veszélyt érezve támadnak, ilyen számban nagyon könnyen embert ölhetnek, ezért a helyszínen kiirtottak a fészket és a darazsakat. Az irtás idején a helyszín közvetlen közelében minden ajtót és ablakot be kellett zárni és a forgalmat elterelni, az utcán tartózkodókat pedig védett helyre küldtük.

A felhasznált vegyszer emberre nem veszélyes, a környezetben kárt nem okoz. Sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett, a maradványokat a szakemberek a helyszínről elszállították. Az irtás költségét a polgármester úr és a jegyző asszony tájékoztatása szerint a Polgármesteri Hivatal átvállalja.

A darázscsípés veszélyei

Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy egy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények – főleg védekezés céljából – méreganyagot jutatnak a csípés pillanatában az ember szervezetébe. Ez a méreganyag enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb formában viszont akár halálhoz is vezethet.

A rovar mérge olyan polipeptideket tartalmaz, amelyek kitágítják és áteresztővé teszik az ereket, így a csípés helyén  vörös vizenyő, erős fájdalom, akár viszketés jelentkezik. Ez az általános reakció órák vagy 1-2 nap alatt oldódik, és ez még nem jelent allergiát.Az is sokat számít, hogy hol van a csípés helye. Ha a nyelv vagy torok esik áldozatul, akkor a helyileg kialakuló duzzanat akár elzárhatja a légutat gégevizenyőt okozva, mellyel életveszélyes állapot léphet fel. Ha egyszerre több csípés éri az embert, akkor a vérbe jutó toxinok mennyisége összeadódva, akár allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket válthat ki, amelyek a következők: láz, fejfájás, szédülés, hányás.

A valódi rovarcsípés-allergia csak azoknál fordul elő, akiknek a szervezetében a méreg ellen antitest termelődik. Ez a folyamat csak többszöri csípés után válthat ki túlérzékenységi reakciót az arra hajlamos emberben. Így ha valakit már ért olyan méh-, illetve darázscsípés, amelynek az általános tünetei kifejezettebbek voltak, akkor fokozott óvatossággal ügyeljen egy következő csípés alkalmával.

Mindenképpen forduljon orvoshoz;

  • szájban, vagy orrban történt a rovarcsípés (fulladásveszély!);
  • ha öntudatvesztést tapasztalt;
  • sápadtságot, verítékezést, nyirkos bőrt, szapora légzést vagy pulzust, bágyadtságot észlel a megcsípett egyénnél!

Ha valaki allergiás a darázsméregre, az a méhcsípésre nem, és ez fordítva is igaz. De vannak olyan ritka esetek, amikor valaki mindkét rovar csípésére érzékeny.A már sokat emlegetett allergia alatt olyan tüneteket értünk, amelyek az egész szervezetre kiterjednek, és sokkos állapotot is okozhatnak. A csípést követően nagyon gyorsan, másodpercek-percek alatt a nyelv és a torok megduzzad, fulladásérzés, levegő utáni kapkodás, verejtékezés, sápadtság, vérnyomásesés, szapora pulzus és eszméletvesztés jelentkezik.

Életmentő elsősegélynyújtás

Ha valaki tudja magáról vagy hozzátartozójáról, hogy allergiás valamelyik rovarméregre mindig hordja magával elsősegélykészletét, amelyben adrenalin tartalmú autoinjekció van. Ezt könnyen be tudja adni bárki, akár saját magának is. A csípést követően azonnal cselekedni kell! Így megelőzhető a súlyos állapot kialakulása.Ha nem ismert az allergia, vagyis nincs felkészülve rá, vagy ha több csípés éri és súlyos tünetek kezdenek kialakulni, akkor azonnal hívjunk mentőt, orvost vagy a legközelebbi kórház ambulanciájára siessünk! Ilyenkor minden perc számít. A kálcium pezsgőtabletta, antihisztamin és szteroid tartalmú tabletták is segítenek enyhébb esetben, de fontos, hogy nem azonnal.Ha a szájban ért a csípés, akkor szopogassunk jeget, amellyel csökkenteni lehet a duzzanatot, de azonnal menjünk orvoshoz, kórházba.A csípés helyét érdemes megvizsgálni, hogy nem maradt-e benne a rovar fullánkja. Amennyiben igen, akkor azt óvatosan, csipesszel távolítsuk el. Helyileg alkalmazhatunk ecetes vizet, citromlevet, szódabikarbónát, jegelést, antihisztaminos krémet, amellyel enyhítjük a duzzanatot.

 Azoknál, akiknél allergiás tüneteket váltott ki korábban valamelyik rovar csípése, érdemes hiposzenzibilizálást végezni. Ez a terápiás módszer egy rendszeres időközönként történő injekciós kúra, amelynek során a beteg szervezetébe hígított allergén-kivonatot juttatnak.Azonban figyelni kell a szervezet reagálását, mivel akár allergiás tünet is kialakulhat. A kezelés évekig is eltarthat, de hatására akár félév vagy egy év múlva történő csípést követően a tünetek enyhülnek.

forrás:VTPE