Hőség – A mentők a fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek

A fülledt melegben fokozódhatnak a kockázati csoportba tartozók panaszai – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Az Országos Mentőszolgálat országszerte 743 mentőegységgel, köztük mentőhelikopterekkel és mentőmotorokkal áll készenlétben, ami csaknem 1800 mentődolgozó szolgálatát jelenti – tájékoztatott Győrfi Pál.
Kifejtette: a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön az ország nagy részén fülledtté válik a levegő. Emiatt az idősek, a szívbetegek és a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak.
A mentők azt tanácsolják, hogy azok, akik nehezen viselik a kánikulát, a fülledt meleget, lehetőleg árnyékos, hűvös helyen töltsék a napot, ezzel együtt megfelelő mennyiségű folyadék – ásványvíz vagy tea – fogyasztásával és gyakori zuhanyozással előzzék meg az esetleges rosszullétet.
Emellett a déli órákban rendkívül erős UV-sugárzás várható, ezért azt javasolják, hogy a szabadban tartózkodók a bőrüket és a fejüket is védjék a káros sugárzástól. A fej felmelegedése esetén fennáll a napszúrás veszélye.
Győrfi Pál arra is kitért, hogy rosszullét esetén a legjobb elsősegélyt a fektetés jelenti, hiszen a vérkeringés így általában hamar rendeződik.
Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra emelte és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását.
Csütörtökön ismét megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord. Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön napközben 37 Celsius-fok is lehet, s extrém mértékű, 8,4-es UV-B sugárzás várható. A kánikula péntek reggelig marad, a Dunántúlon már kevésbé lesz meleg, majd a hidegfront eljut az ország középső részébe. A hőmérséklet 7-8 Celsius-fokkal csökken majd.
A meteorológiai szolgálat a hőség miatt csütörtökre is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki az ország legnagyobb részére. Csütörtökön az északnyugati megyékben árnyalatnyit már mérséklődik a meleg, de a napi középhőmérséklet még így is eléri a 25 fokot. Másutt 27 fok körüli, vagy afeletti középérték várható. Péntekre az ország keleti felére korlátozódik a hőség, a Tiszántúlon még 27 fok felett alakul a napi átlag, másutt azonban már ettől alacsonyabb átlaghőmérséklet lesz.

Délutántól, kora estétől a Dunántúl északi, északnyugati felében és az északi országrészben fordulhat elő elszórtan zivatar. Majd késő estétől nyugat felől fokozódó zivatartevékenység valószínű, amely péntekre a keleti területekre helyeződik át. Heves zivatar is kialakulhat, amelyet viharos szél (90 km/h felett) és jégeső (akár 2 cm feletti jégméret) kísérhet. Intenzívebb záporokhoz, zivatarokhoz néhol felhőszakadás (>25-30 mm) is társulhat.