Kitüntették a vecsési polgárőrség elnökét

2012. június 23-án, Jászberényben rendezték meg az idei  Országos Polgárőr Napot. A rendezvényen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter is, aki hangsúlyozta, a kormány stratégiai partnerként tekint a polgárőrökre.A polgárőr vezetőként kifejtett példamutató tevékenysége elismeréseként az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatával tüntette ki Hanek Gábort, a Vecsés Települési Polgárőr Egyesület elnökét.
Hanek Gábor 2007 óta vezeti a vecsési polgárőröket, ez idő alatt a VTPE az ország egyik legkiválóbb polgárőr egyesületévé vált. 2009-ben az Év Polgárőr Egyesülete, 2010-ben Pest Megye Közbiztonságáért Díj kitüntetettjei voltunk. Az általa bevezetett szigorú és szakmai alapú gazdálkodásnak köszönhetően járműparkunk és technikai eszközeink folyamatosan bővültek, korszerűsödtek.
Vecsési feladatain kívül az elmúlt években a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége Felügyelő és Etikai Bizottságában is szerepet vállalt. 2012. márciusa óta az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának tagja.

Bár a közbiztonság és a közrend megteremtése, illetve fenntartása állami monopólium, ez a munka nehezebb és sikertelenebb volna a polgárőrség segítsége nélkül, ezért a tárca fejleszteni kívánja velük az együttműködést – jelentette ki a belügyminiszter.
Az eseményen tiszteletbeli polgárőrré választott Pintér Sándor beszédében megköszönte a csaknem 90 ezer polgárőr munkáját, majd úgy fogalmazott: a kormány stratégiai partnereinek tekinti a szervezet tagjait, akik nem csupán a legközelebb állnak a lakossághoz, de maguk is helybeliek lévén, egyszerre igénylik és garantálják településük közbiztonságát.

Hangsúlyozta: a közrend megteremtése és fenntartása ugyan állami monopólium, de “jól jön a segítség”. Ezt azonban a Belügyminisztérium kizárólag a 2006-ban elfogadott és tavaly átdolgozott polgárőr törvény alapján kéri és fogadja el – húzta alá a politikus hozzátéve: “nem engedünk azoknak a szervezeteknek, amelyek rendcsinálás ürügyén rendetlenséget és anarchiát szítanak az országban”. 
Pintér Sándor emlékeztetett: az új jogszabályi háttér megteremtésével párhuzamosan át kellett szervezni a polgárőrséget, és új polgárőr-igazolványok kiadására is szükség volt. Ám az téves elképzelésen alapult, hogy a korszerű azonosítókat a tagságnak kell megfizetnie, ez az állam feladata – mondta. Hozzátette: a tavaly megkötött stratégiai szövetséget a hatékonyság javítása érdekében egy újabb – a jászberényi rendezvényen szentesített – megállapodással tovább szeretnék erősíteni.
A tárcavezető jelezte: a jövőben kiemelt szerepet szán a polgárőrségnek a kistelepülések biztonsági igényeinek kielégítésében. Emellett az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladata az idősek védelme.
A miniszter rámutatott: a polgárőrség jó teljesítményének nélkülözhetetlen feltétele az anyagi biztonság. Ennek bázisát az az évente 700 millió forintos állami támogatás adja, amelyből már tavaly is, az idén is és jövőre is gazdálkodhat a szövetség. A Belügyminisztérium célja az, hogy ez az összeg 2014-ben legalább egymilliárd forintra növekedjen – közölte.

forrás:VTPE, MTI