Vecsési Káposztafeszt 2012

A Vecsési Káposztafeszt idén 12. alkalommal kerül megrendezésre  Vecsés Faluközpontjában -Fő úton, az “Epresben”. 

A 2001-ben még csak helyi csoportokat megmozgató délutáni program mára egy egésznapos országos fesztivállá nőtte ki magát, 2009 óta minősített gasztronómiai fesztivál. 2001-ben Vecsés várossá válásának alkalmából valamennyi településrész ünnepi programokat szervezett. A “falu” szeptember 30-án rendezte első városavató ünnepségét. Régi álma volt az itt lakóknak és a település vezetőinek egy olyan rendezvény, mely méltóképpen mutatja be ország-világ számára a híres vecsési savanyúság és a sváb hagyományok értékeit. Így jött az-az ötlet, hogy a falu -hagyományteremtő céllal- a káposzta ünnepével tisztelegjen Vecsés várossá válásának.
Az elmúlt egy évtized alatt a rendezvény területén -az Önkormányzat támogatásával- számos területfejlesztési beruházás valósult meg, melynek eredménye például a viacoloros járdák, valmint a teljes közvilágítás.
2010-ben változott a savanyúságverseny pontozási rendszere, valamint a főzőverseny szabályzata is melyet a jelentkezők egyhangúan jól fogadtak.  Az egyre nagyobb érdeklődésre tekintettel a szervezők folyamatos azon dolgoznak, hogy a fesztiválon kizárólag az oda illő termékek jelenjenek meg, ennek érdekében 2011-től a cégeket pályáztatás útján választják ki.
A rendezésben a mai napig valamennyi alapító tag -nem hátrálva a rengeteg munkától és az új kihívásoktól- aktívan tevékenykedik. A fentiek alapján bátran kimondhatjuk, hogy a rendezvény a kezdetektől napjainkig egyre nagyobb látogatottságnak örvend és dinamikusan fejlődik.

Az egésznapos rendezvény rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál valamennyi korosztály számára. A gyermeket kézműves foglalkozások, a szülőket főzőverseny, népművészeti kirakodó vásár és folyamatos színpadi műsor várja. A rendezők a helyi vállalkozások számára szakmai konferenciát, valamint élelmiszeripari kiállítást szerveznek, mely során megismerhetik az új technológiákat és az Európai Unió által kínált lehetőségeket.
Az idelátogató vendégeknek amelett, hogy lehetőségük nyílik betekinteni a helyi kultúrális életbe, megismerni a sváb szokásokat, hagyományokat a délután folyamán 2010-től városnéző járatok indulnak érintve a Vecsési Német Nemzetiségi Tájházat, valamint a Bálint Ágnes (Frakk, Kukori … mesék írója) Emlékházat.
Az egésznapos színpadi műsornak köszönhetően helyi produkciók mellett neves előadóknak is fellépnek. A késő esti óráktól a -hajnalig tartó- mulatozás a sörsátorban folytatódik.

Az egésznapos rendezvény tehát kitűnő kikapcsolodást jelent mind kicsiknek mind nagyoknak egyaránt.

Folyamatban van a 12. Vecsési Káposztafesztre történő kiállítók, kereskedők jelentkezésének regisztrációja. A szervezők kérik, hogy a jelentkezési lapon mindenki kategóriájának megfelelően válasszon. Kézműves és kiállítói jelentkezés esetén idén kizárólag egységpavilonban folytatható a tevékenység!!!

Jelentkezési határidő: június 30.

Jelentkezési lap itt letölthető: palyazati_adatlap_2012
forrás: vecsesikaposztafeszt.hu