Konferencia a járások kialakításáról

A járások kialakításának részleteiről tartottak konferenciát június 27-én, szerdán a szentendrei önkormányzat szervezésében. A rendezvényen Dr. Szabó Erika államtitkár adott tájékoztatást  a fórumon részt vevő  Pest-megyei települések polgármestereinek és jegyzőinek az elfogadott törvény legfontosabb elemeiről és a területi államigazgatás átalakításáról.

Szabó Erika hangsúlyozta: folyamatosan várnak a járások kialakításával kapcsolatban minden észrevételt, hiszen az ilyen nagy rendszereket csak közösen lehet kiépíteni.
A közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a szétválasztott ügykörök közül, többek közt a jegyzőknél marad az építésügy, az anyakönyvi ügyek és a gyámügyek is.
A járási hivatalok vezetőinek kiválasztásáról szólva kifejtette: saját álláspontjuk az, hogy mindenképpen szakember legyen, valamint szem előtt tartották a költséghatékonyságot is, mivel tizennégy szakigazgatási szervet vonnak majd be. Mindenképp felsőfokú végzettséghez és öt év szakmai, vagyis közigazgatási gyakorlathoz kötnék a vezetői állás betöltését, amibe beletartozna az országgyűlési képviselői és a polgármesteri időszak is.

Október 15-ig meg kell kötni a megállapodásokat a járási hivatalok és a települések között ? emelte ki a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár; hozzátéve: ha még sincs megállapodás november 15-éig, akkor a kormánymegbízottnak kell döntenie, mégpedig azért, hogy a vitás ügyek mihamarabb bíróság elé kerülhessenek, és január 1-el beindulhasson a járási rendszer.

A járási hivatalok és a kormányablakok illetékességi körével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy igyekeznek az illetékességet a járásokhoz igazítani, de itt még egyeztetések folynak.

Az előadás, valamint a polgármesteri és jegyzői fórum után Szabó Erika, Dietz Ferenc szentendrei polgármester és Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest-megyei Kormányhivatal vezetője, közös sajtótájékoztatót tartottak. Dietz Ferenc polgármester kijelentette, hogy jó volt látni milyen aktívak a polgármesterek, s hangsúlyozta: csak akkor lehet jól kialakítani a rendszert, ha széleskörű az együttműködés.

Szabó Erika a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy hála a hosszú egyeztetésnek, nem nagyon vannak már vitás kérdések, inkább a települések versengéséről van már szó.

Az eseményt  az Önkormányzati.tv-n meg lehet tekinteni!

forrás:kormany.hu