TASZ: a belügyminiszter törvényjavaslata korlátozná a személyi szabadságot

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselői levélben kérik a parlamenti képviselőket: szavazzanak nemmel a Belügyminisztérium azon törvényjavaslatára, amely szélesítené a közrend fenntartásában közreműködőszervek intézkedési jogosítványait, a szervezetek nevében fellépőknek megengedné például bilincs, valamint önvédelmi célból szolgálati kutya alkalmazását.

A TASZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló belügyminiszteri javaslat növeli az állam lehetőségét a magánszféra szűkítésére és a személyi szabadság korlátozására.
A törvényjavaslat szélesíti a közrend fenntartásában közreműködő szervek – mint például természetvédelmi őrség, közterület-felügyelet, mezőőrség – intézkedési jogosítványait. A szabályozás alapján bővülne például a ruházat, a csomag és járművek átkutatásának lehetősége, a szervezetek nevében fellépőknek megengedné a bilincs, valamint önvédelmi célból szolgálati kutya alkalmazását.
Hozzátették, hogy az érintett szervezetek többsége a helyi önkormányzatok irányítása alatt működő rendészeti szerv, “ezen a szinten pedig politikai célokra való felhasználásuk veszélye nagyobb és ellenőrizhetetlenebb”. Ebből következően a kiszolgáltatott, védtelen, jogi alapismeretekkel nem rendelkező személyek könnyen a szélsőséges politikai akarat áldozataivá válhatnak – olvasható a közleményben.
A TASZ álláspontja szerint a törvényjavaslat egy újabb lépés az önkormányzati rendőrség megteremtése felé. Az előterjesztéshez nem kapcsolódik a jogalkotásról szóló törvényben előírt előzetes hatásvizsgálat, amely szakmai alapon igazolná, hogy “szükséges és alkalmas az alapjog-korlátozó kényszerintézkedések alkalmazási körének a bővítése a közbiztonság növeléséhez”.