Emelkedik a levegő ózonkoncentrációja

A tartósan sok napsütés következtében az ország több területén meghaladta a köbméterenkénti 120 mikrogrammos egészségügyi határértéket a levegő ózonkoncentrációja, de a 180 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket sehol nem lépte túl.

Az érintett területek között szerepel Budapest, Sopron, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs környéke. Mivel a hétvégéig marad a meleg és a tűző napsütés, a szennyezettség tovább növekedhet, és az arra érzékenyeknél – légzőszervi és krónikus, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, gyermekeknél, időseknél – panaszokat okozhat. Az ózon irritálja a szemet, az orr- és toroknyálkahártyát, köhögést, fejfájást okozhat.
Az ózon úgynevezett másodlagos szennyezőanyag, amely napfény hatására keletkezik a levegőben az ott található nitrogén-oxidok, illékony szerves vegyületek és szénhidrogének jelenlétében. Az ózonszennyezettség általában a kora délutáni időszakban éri el maximumát, érdemes tehát a reggeli, délelőtti órákban szellőztetni, és a szabadban lenni.

Az ország jelentős részén a jövő hét elejéig 37-38 Celsius-fok körül alakul legmagasabb hőmérséklet. Mérsékeltebb kánikulára elsősorban az ország nyugati területein lehet számítani, de ezeken a területeken is 31-32 fok várható. Ezzel együtt többfelé várhatók záporok, zivatarok, de ezek következtében is inkább csak fülledt lesz a levegő.

Az elmúlt időszak aszályos időjárása nyomán, illetve a jelenlegi kánikula miatt kiszáradt Magyarország egyik leglátványosabb természeti képződménye, a szilvásváradi Fátyol-vízesés. Papp Gyula, a területet kezelő Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének vezetője az MTI-nek elmondta: már a tavaly őszi aszályos időszak óta csak csordogált a vízesés, a téli csapadékhiány csaknem teljesen elapasztotta a vízfolyást, az elmúlt időszakban pedig a nagy forróság hatására a talaj annyira kiszáradt, hogy elnyel minden csepp nedvességet, így nem marad víz a mederben.

UV-B sugárzás

Keddtől extrém, 8,4-es UV-B sugárzás éri Magyarországot (a nálunk használatos, a nemzetközinél szigorúbb UV-skála szintjeit az alábbi táblázat tartalmazza). Az UV Awarness előrejelzése szerint a kiemelkedően magas értékek egész héten velünk maradnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért hivatalos figyelmeztetést [PDF] adott ki, és azt kéri, hogy amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír (bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható) keletkezhet.