A Facebook átlépte a Rubicont

Megtudhatod, ki nézett meg egy bejegyzést a facebook csoportban amelynek tagja vagy. Az új lehetőség egyelőre még csak a csoportokban áll rendelkezésre, de ez egy olyan súlyú elvi döntés, amiből bizonyosan hatalmas botrány lesz

Ugye mindenkinek ismerősek a Facebookon terjedő ajánlatok, melyek azt ajánlják, hogy megtudhatjuk: ki és mikor nézte meg a profilunkat? Persze ezek mindegyike csalás, a bejelentkező vagy spamáradattal, vagy pedig vírusfertőzéssel néz szembe. Ám a múlt héten maga a közösségi oldal tett meg egy olyan lépést, mely a privát szféra további erodálódásához vezethet el, amennyiben külső nyomásra nem vonják vissza ? ennek egyelőre semmi nyoma, holott a sajtóban nagyon sokan tárgyalták az ügyet.

A cég különösebb hírverés nélkül indította el az új szolgáltatást, melynek lényege, hogy azok, akik bejelentkeztek valamilyen Facebook-csoportba, a jövőben láthatják azt, hogy a csoport egyes bejegyzéseit kik és mikor olvasták.

Elsőre, hiszen elvileg egymásban megbízó emberekről van szó, nem látszik nagyon aggályosnak a dolog, de ha jobban belegondolunk, már bőven akad gond. Elég gyakori az, hogy valaki megszakít egy szorosabb kapcsolatot valakivel, és ezek után kerülni akarja az online konfliktusokat, ezért próbál a lehetőségekkel élve rejtőzködni: például nem lép be a chatbe, hogy ne látsszon, mikor van online. Ám az új funkció ? ha mondjuk a korábbi ismerősök bejelentkeztek egy csoportba ? mindezt lehetetlenné teszi a logolt adatokkal. Ráadásul hasonló lehetőség létezik a Facebook Messengerben is, ám ott viszonylag elfogadható a funkciója: tudni, hogy elolvasták-e az üzenetet. Az aggályok főként amiatt támadtak fel, hogy nem tudni: ez egy valós igényre adott válasz, és/vagy pedig az adatvédelemmel eddig sem igen törődő, a privacyt a korábbiaktól teljesen másképp értékelő Facebook újabb vitatható lépése.

A csoport kissé más dolog, mint az üzenetküldés, nem teljesen világos, hogy mi szükség van a funkcióra, és az sem teljesen tiszta, hogy vajon kikapcsolható-e, milyen privacy-beállításokkal vezették be a még mindig nehezen áttekinthető, sok részében magyarul pedig el sem érhető Settings menüben.

Természetesen a történet folytatása főként azon múlik, hogy a felhasználók elfogadják-e, vagy pedig elutasítják a lehetőséget a jelenlegi formájában.

forrás:ITcafe