A méhek betegsége miatt zárlat van Pest megye több településén

A mézelő méhek között tapasztalt fertőző betegség miatt zárlatot rendeltek el Gödöllőn és a környék több településén a méhekre, az azokkal kapcsolatos termékekre, valamint a méhekkel érintkezésbe kerülő bizonyos tárgyakra – közölte Gödöllő önkormányzata a honlapján hétfőn.

A kerületi főállatorvos által jegyzett, az MTI-hez is eljuttatott határozat szerint a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága azt követően rendelte el a zárlatot, hogy az egyik szadai méhészetben a mézelőméheknél nyúlós költésrothadás betegséget mutattak ki. 
A hétvégétől visszavonásig érvényes zárlat ideje alatt Gödöllő teljes közigazgatási területén, valamint Erdőkertesen, Szadán és Veresegyházon tilos a mézelő méhek, az azokkal kapcsolatos termékek, illetve az azokkal érintkezésbe került eszközök elszállítása. Tilos a vándorméhészek letelepedése is – áll a határozatban.
Az érintett területen valamennyi méhészet méhcsaládját hatósági állatorvosnak vagy a méhegészségügyi felelősnek kell megvizsgálnia – olvasható a gödöllői önkormányzat közleményében.