Roburral a Londoni Olimpiára

2012. július 21-én délelőtt útjára indult a többségében péceli fiatalokból álló Robur expedíció, hogy a 2012-es Londoni Olimpia megnyitó ünnepségére odaérjen.
Egy 24 éves Roburral indul a londoni Olimpiára vállalkozó kedvű szurkolók egy csapata, az egykori Kelet-Németországban gyártott, már két olimpiát megjárt járművel. A kilenc Robur busz elemeiből összeállított, speciális igényeknek megfelelő járművel a csapat tagjai korábban már megjárták az athéni és a pekingi olimpiát is. A brit fővárosba induló expedíció tagjai észak-európai túrát téve érkeznek a  pénteki megnyitó ünnepségre – mondta el Balázs Ottó, a Robur Expedíció tagja az MTI-nek.

Balázs Otto közölte, azért ezt az autót választották, mert ezt találták a legcsúnyább és legvisszataszítóbb járműnek az oldtimerek közül, így igazából viccből újították fel a több ezer kilométer megtételére alkalmas járművet. Az autó nagyon jól vizsgázott a pekingi út alatt, hiszen a szélsőséges körülmények és a 3,5 hónapig tartó út ellenére a feljavított és átalakított autó gyakorlatilag hibátlanul vette az akadályokat. “Néhány apróbb javításon kívül nem kellett szerelni a buszt az út alatt, kényelmes is volt, ezért mondhatjuk, hogy teljesen beleszerettünk” – hangoztatta.
A jelenlegi túra csapatában Balázs Ottón kívül részt vesz Waszlavik Gazember László, Bánlaki Tasnád, Bujdosó Attila és Jármi Zsolt.

“Eltökélt szándékunk, hogy a világ leghíresebb sporteseményén teljesítményünkkel és összetartásunkkal lelki pluszt adjunk minden sportoló honfitársunknak. Ha a magyar olimpikonoknak csak egy pici pluszt is ad jelenlétünk a lelátón, akkor már elértük valódi célunkat. Tisztában vagyunk azzal, hogy a szélsőséges terepviszonyok és időjárás, a régi idők technikai színvonala és az óriási távolság együttes keveréke rendkívüli fizikai és pszichés nehézségeket jelentenek számunkra, de mindez nem tántoríthat el minket a nagy tervünktől.

Utunkra 3,5 éve folyamatosan és céltudatosan készülünk, megszerzett tapasztalataink, elszántságunk és motiváltságunk olyan hajtóerőt nyújtanak, melyek birtokában teljesíthetőnek ítéljük meg e különleges utazást. Hisszük, hogy az embert és gépet a végsőkig próbára tevő küzdelmünkkel hitelesen képviseljük az olimpiai eszmét, méltóképpen öregbíthetjük országunk hírnevét.” – mondja Balázs Ottó az expedíció megálmodója.