Betörtek a Horthy park ellen népszavazást kezdeményező civil egyesülethez

Kifosztották és ráadásul még le is bontották a gyömrői Környezetvédelmi Ifjúsági Gyermekvédelmi Szervezet (KIGYE)  feje fölül az épületet, tájékoztatta honlapunkat az egyesület. “Reménykedünk benne, hogy ez az eset nem függ össze azzal, hogy bizonyos kérdésekben egyesületünk az Önkormányzattal szemben nemtetszését nyilvánosan is ki merte fejezni.”

Július 30-án 9 órakor hivatalosan beadásra kerül az a  kérelem, ami csupán egyetlen kérdést tartalmaz:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Gyömrőn Horthy Miklósról a vitatott történelmi személyiségről  ne nevezzenek el közterületet?

A civil szervezetek közös sajtóközleményük a népszavazással kapcsolatban arra is felhívja a figyelmet, hogy többször tiltakoztak a gyömrői képviselő testület határozata ellen, melyben a város képviselői a Szabadság tér Horthy Miklós  térré való átnevezéséről döntöttek.

Korábbi beadványukban kérték a határozat visszavonását, így adva lehetőséget a testületnek a mára országos botránnyá vált következmények elkerülésére, de ez nem történt meg – közölte a KIGYE a közleményében.

 Bontják és kifosztották az egyesület raktárát, tájékoztatta honlapunkat ma este a KIGYE:

A mai napon (2012.07.28)  egyesületünk meghökkenve fedezte fel, hogy székháza tetőszerkezete bontás alatt van. Az egyesület vezetőségének értesítése után, több tagunk megjelent az épületnél és megdöbbenésükre az egyesület raktárként használt termének ajtaját feltörve találták, a gyermekjátékainkat, törülközőket, iskolai füzeteket, több ezer gyermek matricát, az adományként elosztandó értéktárgyainkat, konyhai felszereléseket, több számítógépet, LCD monitort, a rendezvényeinken használt székeket, asztalokat, sátrakat és a belső bútorzatuknak egy részét is ellopták. A sajnálatos felismerés után egyesületünk feljelentést tett a rendőrségen.

Mint azóta megtudtuk az Önkormányzat, az egyesület tudta nélkül értékesítette az épületet, majd a Gyömrői Önkormányzat tulajdonában lévő Településfejlesztő és Városüzemeltető Nonprofit Kft (TÜF) megbízásából egy vállalkozó bontani kezdte azt. Ennek ténye még érdekesebb annak tudatában, hogy a helyi Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok értékesítéséről döntő bizottságba, delegált a KIGYE egyesület tagot, ki erről az üléseken sem értesült, valamint egyesületünk vezetőségét nem keresték meg azzal, hogy költöznünk kellene. A. Zoltán a TÜF képviseletében, a mai reggel közölte egy általa ismeretlen vállalkozónak adták ki a bontási feladatot kik valószínűleg elszállították a ?lomokat?. Információink szerint, egyesületünk eltulajdonított teljes vagyona, egy gyömrői alvállalkozó otthonában nyugszik, ki azt visszaszolgáltatná, valamint nem hivatalos forrásból megtudtuk, A. Zoltán engedélyezte, hogy a termünkben talált tárgyakat, a bontással megbízott munkások szabad prédaként elvigyék, annak ellenére, hogy tárgyaink nagy része bontatlan sérülésmentes gyári csomagolásban, vagy kartoncsomagolásban voltak, tehát ezek sem látszatra sem pedig értéküket tekintve nem tekinthetőek lomnak.

Ezt a finoman szólva félreértést, durvábban kifejezve lopást, egyesületünk egész vagyonának eltulajdonítását, rendezvényeink ellehetetlenítését nem csak mi, hanem azok a szervezetek, gyerekek, családok is veszteségként könyvelhetik el akiknek valaha tudtunk vagy a jövőben akartunk segíteni. Azokkal szemben is mérhetetlen bűn, akiknek gyermekrendezvényeinkkel mosolyt csaltunk az arcukra, azoknak az elhagyott rászoruló családoknak, kiknek háztartási felszerelésekkel, törölközőkkel, az iskolakezdéshez szükséges füzetekkel, írószerszámokkal, esetenként számítógépekkel, gyermekjátékkal segíthettünk, azokkal a szervezetekkel szemben, kiket adományainkkal támogattunk és nem utolsó sorban azokkal szemben, akiknek még nem tudtunk segíteni.

Reményeink szerint az okozott kárt rendezik, az eltulajdonított értéktárgyainkat visszaszolgáltatják a felelősök, valamint az Önkormányzat biztosít az egyesületünk részére egy megfelelő székházat vagy legalább raktárépületet, hogy társadalmi munka keretén belül végzett tevékenységünket aktívan tudjuk tovább folytatni. Reménykedünk benne, hogy ez az eset nem függ össze azzal, hogy bizonyos kérdésekben egyesületünk az Önkormányzattal szemben nemtetszését nyilvánosan is ki merte fejezni.

KIGYE – Környezet, Ifjúság és Gyermekvédelmi Egyesület