Új autókat avattak a mentőszolgálatnál

A következő napokban 23 új mentőautót állít szolgálatba az Országos Mentőszolgálat, a flotta egy darabját hétfőn mutatták be Budapesten.

Az ünnepélyes bemutató sajtótájékoztatón újabb mentőautók beszerzéséről szóló szerződést is aláírtak. Ennek értelmében 1,45 milliárd forintos forrásból év végéig további 60 új esetkocsival gazdagodhat a mentőszolgálat járműparkja.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta: egy uniós fejlesztés révén hamarosan újabb 200 gépjármű beszerzésére nyílik majd lehetőség. Az államtitkár megjegyezte: azon dolgozik, hogy elérjék azt a szintet, hogy az ágazat vezetője “ne henceghessen” azzal, hogy új mentőautókat ad át.
Szócska Miklós kiemelte, hogy a most bemutatott új gépjármű alkatrészeinek 70 százaléka Magyarországon készült, egy külön gyárat hoztak létre erre a célra, vagyis a gyártással munkahelyeket teremtettek. Ez is azt bizonyítja, hogy az egészségügy nemcsak egy költségvetési sor, hanem a GDP-t meghatározó egyik tényező – tette hozzá.
Az államtitkár kiemelte: ezek a beszerzési források olyan év végi maradványok, amelyek a jó gazdálkodásból következtek, és abból, hogy nem osztogatták szét a pénzeket. Így most közhaszon lett belőle – tette hozzá.
A Profile járműgyártó a finnországi Porovesi-tó partján, az Iisalmi nevű városkában készít különleges járműveket. Sprinter és Crafter alvázakra elsősorban mentőautókat, de Audi és BMW alapokra is épít rendőrségi, mentőorvosi és tűzoltótiszti járműveket.A finn cég már nem külföldről hoz be a járműveket, hanem egy komplett gyárat építettek fel Kerepestarcsán. Az üzem nem zár be a szállítás után, hanem a jövőben innen látják el a közép-európai piacot.
Az új, sárga színű mentőautók első darabjait tavaly december végén mutatták be Budapesten; akkor 2008 óta először avathattak új esetkocsikat az Országos Mentőszolgálatnál.
Szócska Miklós most azt mondta: évi 70 gépjármú kell ahhoz, hogy szinten tudják tartani a mentőkocsi állományt, és 13-ról 8 évre csökkentsék a gépkocsik átlagéletkorát.
Mártai István, a mentőszolgálat főigazgatója hangsúlyozta: az új autók mind külsejüket, mind betegterüket tekintve maximálisan megfelelnek a korszerű és biztonságos betegellátás követelményeinek.