“Az éjszaka folyamán kénytelen voltam rendeletet értelmezni és megérteni mi miért történik?!”

Az alábbi levelet teljes egészében és változtatás nélkül közzétesszük:
Ezt a levelet a vecses.facepress.hu-nak küldte egy olvasó:

“Az éjszaka folyamán kénytelen voltam rendeletet értelmezni és megérteni mi miért történik?!

A rendelet:

Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-tesülete 2012. július 24-ei ülésén fogadta el az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjének szabályozásáról szóló 19/2012. (VII.26.) rendeletet.


A rendelet hatálya alapján Vecsés Város közigazgatási területén működő, vendéglátást folytató üzletekre terjed ki. Ezek az üzletek 24.00 óra és az azt követő nap reggel 04.00 óra között nem tarthatnak nyitva. Eltérő nyitva tartás engedélyezhető a rendeletben előírt feltételek teljesítése esetén 02.00 óráig, terasszal rendelkező üzlet esetében 01.00 óráig. Rendezvény esetében 04.00 óráig, terasszal rendelkező üzlet esetén 02.00 óráig.


Fiatal lévén szeretek szórakozni, ugyanakkor nem nagyon vágyódom Pestre. Drága, nem biztosított nagyon a közlekedés, alig ismerem az ottani embereket és amúgy is, minek mennék be ha itt is vannak olyan helyek, ahová hétköznap is betudok ülni mondjuk egy üdítőre.

Vagyis rosszul fogalmazok be tudtam! Eddig.

Az éjszaka folyamán az egyik ilyen helységbe hajnali 1 kor megjelent két hölgy az önkormányzattól és felszólította a pultost: zárás van. Vendégeket tessékelje ki és kiszolgálás innentől kezdve hajnali 4ig nincs. Bezárást is kérte, csak mivel a pub non-stop még kulcsa sincs.

Tehát nem volt mit tenni mi kinn álltunk az utcán ?nyitásig? egy nonstop üzemelő puba. Mivel nem tudtunk mit csinálni, végig jártuk kocsival a környező helyeket, hogy hol mi a helyzet ezen a fronton. Elkeseredtem, hogy a fiatalokat minden honnan kidobták  és csak lézengtek az utcákon  mintha délután 3 óra lenne.

Kérdem én ez most mire volt jó? Ezzel csak azt érik el, hogy újra kinn lesznek éjfél után a köztereken és a parkokban.

Tény 18 év alatt ne szolgáljanak alkoholt.

Tény 18 év alatt ne csellengjenek a kocsmákba, pubokba.

DE az is TÉNY, hogy sokan nem mennek Pestre mert az itteni helyeken költik a pénzüket. A pénzüket, amiből a vállalkozó kifizeti a pultos munkabérét és a városnak a nem kevés ráeső adórészét.

Kérdem én most akkor mi lesz? Én megértem a másik felet is akiket zavar, de könyörgöm. Eddig nem tudtunk sehol ellenni, most meg aztán végképp.

Majd tovább olvasva a rendeletet:


Az eltérő nyitva tartás engedélyezésének feltétele:

a rendelet hatálybalépését megelőző 6 hónapon belül panaszt nem tettek ellene, illetve panasz esetén a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt megalapozott és az üzlettel közvetlenül szomszédos, az üzlettel közös határvonalú, telekhatárú ingatlanok tulajdonosai tulajdoni arányuk szerinti többségi írásos hozzájárulásával.


Azon vendéglátást folytató üzletek, melyek 2012. október 31. napjáig eltérő nyitva tartást kérelmeznek, nekik a b) pontban meghatározott hozzájárulást nem kell benyújtaniuk. A rendelet hatálya nem terjed ki a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatókra és annak a részeként, valamint az üzemanyag-töltőállomásokon üzemeltetett kereskedelmi és vendéglátó egységekre.

Tehát akkor összegezve:

Lehet szórakozni éjfélig, de ha jól érzed magad pihenj meg az első fa tövében 4-ig és vissza tudsz menni megint. Röhej, és már előre várom mi lesz a következő ilyen fenomenális ötlet. Mert nem tudok rájönni, ezt most miért kellett. Könyörgöm, akik ezt a döntést hozták ők nem voltak fiatalok? És ha igen éjfélkor haza mentek, ha jól érezték magukat? Nem hiszem. Kíváncsi leszek arra is, hogy mondjuk a sörsátor a búcsúba és a Káposztafeszten meddig lesz nyitva, vagy ott is véget vetnek a telt házas bulinak?

Nem kérem, hogy jelenjen meg ez az írás, de elgondolkodtató lehet picit.

Szeretek itt élni, de tényleg. Főleg ha hagyják…..”

forrás:vecses.facepress.hu


Valóban hatályba lépett nemrég az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló rendelet,  ide kattintva  elolvasható!

De ugyancsak hatályba lépett a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló rendelet is, amely szerint a levélíró tulajdonképpen azzal, hogy kint várakoztak a bezárt üzlet előtt, és ha ezt csoportosan tették, (a jog szerint csoportnak 3 vagy annál több fő tekinthető), akkor ismét csak “hibát követtek el”, ugyanis:

“Tiltott, közösségellenes magatartást követ el, aki: ….
d
) közterületen 22.00 óra után – engedélyezett rendezvény kivételével- olyan jellegű csoportosulásban vesz részt, mely közbiztonsági szempontból riadalmat kelt vagy amely  csoportosulás legalább 30 percet meghaladó időtartamban, szabadidő eltöltése céljából jön létre;…”

 

Javasoljuk mindenkinek, hogy figyelmesen olvassa el a  rendeletet, mert jobb tisztában lenni az új szabályokkal, nehogy meglepetések érjenek, mivel vannak benne meglepő szabályok is!!!

http://hivatal.vecses.hu/dokumentumok/onkormanyzat/684/42363/14206.pdf

 

Természetesen közzétesszük a város hivatalos honlapján megjelent írást és videót ezzel kapcsolatban:

 

Elindultunk egy úton. Az út végén a célt látjuk, a megvalósításához megtettük az első lépéseket. Kezdeti lépések ezek, és mint ilyenek, lehetnek botladozóak. Ám, mint minden kezdeti lépés, tapasztalattal gazdagítja a sétálót. Ezeket a tapasztalatokat figyelembe véve kívánunk végig menni az úton. Annak érdekében, hogy ez sikeres legyen, a Tisztelt Olvasó segítségére is szükségünk lesz, hiszen mint ennek a városnak a lakója, az úton való sétánk részese.

Miről is van szó? Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete júliusi ülésén fogadta el a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló helyi önkormányzati rendeletek módosítását, illetve meghatározott néhány újonnan alkotott rendeletben is ilyen magatartásokat. ?Tiltott, közösségellen magatartás?. Ezt a három szót olvasva, az első pillanatban bizonyára mindenkinek az jut eszébe, hogy ismét valami, aminek nem fogunk örülni. Biztos ez? Nézzük meg, mit is takar ez a három szó a valóságban 2012. július 27-től az életünkben. Érdemes megismerni, hiszen mint a cím mutatja, az élhetőbb város gondolatának magvalósulását segíti elő. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51.§ (4) bekezdésében meghatározott jogszabály-alkotási lehetőséggel élve a hatályban lévő rendeletek néhány olyan elemmel bővültek, melyek a korábbi években tapasztalt, a város területén előforduló, legtöbb panaszra okot adó helyzeteket kívánják rendezni. A  sikerhez, a kívánt cél megvalósításához szükség lesz Vecsés Város lakóinak segítő közreműködésére is. Ezt hívják összefogásnak. Összefogás annak érdekében, hogy városunk minden lakója szeressen és tudjon itt élni.

A rendeletekben megalkotott legfontosabb szabályokból néhányat kiragadva, a figyelmet ezekre felhívva, a teljesség igénye nélkül sorolnám fel a közösen kitűzött célunk elérését segítő új szabályokat:

A rendeletek hatálybalépést követően tiltott, közösségellenes magatartást követ el, aki:

1/ olyan zajt, vagy rezgéskeltést okoz, amely az emberek egészséges életkörülményét és pihenéshez való jogát, nyugalmát zavarja (hangos kiabálás, randalírozás, stb.)

  • – gépjárművek, motorkerékpárok motorjának álló helyzetben történő teljesítmény növelése (túráztatása), motorjának járatása,
  • – gépjárművekben álló helyzetben történő rádió, magnó, cd lejátszó által okozott nagymértékű zaj
  • – gépjárművek, garázsok ajtóinak indokolatlan és folyamatos csapkodása

2/ családi rendezvények, kerti összejövetelek rendezésekor este 24:00 óra után az ingatlan udvarán folytatja a rendezvényt;

3/ magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenységet (kertekben, kiskertekben, valamint a kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos tevékenység úgy, mint: motoros fakivágás, kerti-traktorral történő munkavégzés, fűnyírás stb.) hétköznapokon 8-19 óra, szombaton délelőtt 9-12, délután 15-19 óra, vasárnap és munkaszüneti napokon délelőtt 9-12 óra közötti időn kívül végez, kivéve az azonnali hibaelhárítási munkavégzést.

4/ közterületen 22.00 óra után – engedélyezett rendezvény kivételével- olyan jellegű csoportosulásban vesz részt, mely közbiztonsági szempontból riadalmat kelt vagy amely csoportosulás legalább 30 percet meghaladó időtartamban, szabadidő eltöltése céljából jön létre;

6/ közterületen oly módon parkol, hogy azzal akadályozza az ingatlan tulajdonosának ki- és behajtását a tulajdonában/használatában lévő ingatlanra/ingatlanról;

7/ közterületen szeszesitalt fogyaszt

8/ játszótereket, hozzá tartozó zöldterületeket 14 éves kor felett használ.

Új elemként került a rendeletek által szabályozott körbe: a vendéglátó egységek üzemeltetőjének kell gondoskodnia arról, hogy vendéglátó egység működése a szomszédos ingatlanon lakók nyugalmát ne zavarja.

Fentiekből jól látható, hogy ami egyrészt tiltott magatartás, az a pihenést, a mindenki számára élhetőbb várost jelenti. Sok sikert kívánok ezen az úton városunk minden lakójának!
Az alábbi videót az önkormányzat megbízásából Polgár Gyula és Balogh Miklós készítette a Jegyző Asszonnyal és a Polgármester Úrral, amely Vecsés Város Önkormányzatának Youtube csatornáján elérhető: