Hazatért az első postagalamb Londonból

Megérkezett a Vecsés SE Postagalamb Sportszakosztály első galambja a londoni olimpia záróünnepségén felengedett galambok közül. A galamb 1610Km tett meg hogy hírül hozza az olimpián elért magyar versenyzők sikereit. A galamb 2012.08.19-én 14:10 kor érkezett meg Vecsésre.

Magyarországról 500  postagalamb indult útnak még augusztus 8-án kamionon Londonba, az olimpia helyszínére. A Magyar Postagalamb Sportszövetség részt vett a nemzetközi versenyen, amelyet postagalambok számára rendeznek az olimpiához kötődően.
A cél: hazarepülni, minél gyorsabban. A galambokat az Olimpia zárónapján,  szombat délelőtt, a férfi maratoni futóverseny idején engedték útjukra,  számukra is maratoni verseny volt. A megszokott postagalambversenyek 6-700 kilométeresek, London azonban majdnem 1300 kilométer.

A szokásos távot a madarak többnyire egy nap alatt teszik meg, ha kedvez nekik a szél, 60-80 kilométert is haladnak óránként arra, amerre finom tájékozódó érzékük az otthont jelzi nekik. Eközben testtömegük 20-30 százalékát ?ledolgozzák”. Ilyen nagy erőkifejtésre az emlősállatok nem képesek. A legnagyobb erőpróba a Doveri-szoros átrepülése lesz nekik, amelyiknek ez sikerül, a további utat könnyebben teszi meg. A csalás lehetősége kizárt: minden galambnak a lábán van egy chip, amelynek jelét regisztrálja a számítógépes rendszer az indításkor és a megérkezéskor is.