Betiltották a lézerblokkolót, nem kötelező az eü-csomag – Több ponton változik a KRESZ

A kormány, más közlekedési tárgyú kormányrendeletekkel egyidejűleg, módosította, pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit azzal a  céllal, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák az érthető és betartható követelmények meghatározásával – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Elsőként, már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa (vagy az azzal rendelkezni jogosult) hozzájárulását adta.

Betiltják a lézerblokkolót

Szeptembertől pontot tesz a jogalkotó egy régi vita végére. A KRESZ másik módosítása kimondja, hogy “tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni”. A kissé nehézkes fogalmazás gyakorlatilag a lézerblokkolók használatának a betiltását jelenti.

Tehát tilos lesz a lézerblokkoló használata, ugyanakkor a traffipaxot előrejelző radar maradhat a kocsikban – így döntött a kormány: az új szabályozás  rögzíti, hogy “az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazása megengedett”. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a nemzetközi gyakorlat nem egységes a radardetektorok engedélyezésében. Az NFM szerint a módosítás előkészítését szolgáló szakmai vita arra jutott, hogy ezek az eszközök nem befolyásolják olyan mértékben az ellenőrzések hatékonyságát, hogy az szükségessé tenné tilalmukat. Ugyanakkor a tárca szerint használatuk kedvező hatása lehet, hogy az előrejelzés alapján az autós óvatosabban, körültekintőbben vezet.

Nincs bírság, ha nincs eü-csomag

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával baleset, vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői kötelesek lesznek tőlük elvárható módon segítséget nyújtani, és ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket használni vagy átadni. A pontosítás nyomán a felsorolt eszközök hiánya ugyanakkor egy rutinellenőrzésen nem szankcionálható.
Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetője azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért. A módosítás a közlekedők józan belátásában bízva csak az ésszerű és méltányos mértékben él a bírságolás eszközével.

Biztonsági folyosót nyitnak

További újdonság a KRESZ-ben a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó, vagyis az, hogy szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

A forgalmat ellenőrző, útfenntartó, vagy balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik így komolyabb fennakadás nélkül, zökkenőmentesen haladhatnak tovább. A felszabadult pályarészen a megkülönböztető jelzést használó járművek is a terelővonalakat átlépve folytathatják útjukat. Az előírás a korábbi KRESZ-módosításban megnyitott lehetőség alapján álló kocsisorok között szabályosan előre haladó motorkerékpárosok biztonságát is növeli.

A fejlesztési minisztérium szerint az új előírások a kormánypárti politikusok kezdeményezésére, az érintett minisztériumok és társadalmi szereplők bevonásával létrejött munkacsoport tevékenységének eredményeként születtek meg. Fontos itt megjegyezni, hogy a fenti javaslatok egy részi már régóta elfogadásra vár, korábban is dönthetett volna a kormány.