Kamera irányítja a forgalmat a gyorsforgalmi úton

A Ferihegyi repülőtérre vezető úton, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) előtti csomópontban újszerű, forgalomfüggő lámpavezérlési programot vezetett be a Budapesti Közlekedési Központ. Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenjen a balesetek száma és biztonságosabb lehessen a közlekedés.

Az RRI területére a városközpont felől balra bekanyarodni, illetve onnan kikanyarodni szándékozó autósok csak hosszas várakozás után tudtak kijutni a főútra. Ezen a helyzeten változtat új megoldás.
A BKK közlése szerint amennyiben egy jármű öt másodpercnél tovább várakozik a kanyarodásra egy helyben állva, akkor a forgalomirányító berendezés megállítja a fő irányokban a forgalmat, lehetőséget biztosítva a befordulásra. Új lámpát nem telepítettek, csak a bekanyarodni szándékozó járműveket érzékelő videodetektort építettek ki.

A berendezés teljes mértékben forgalomfüggő üzemben működik és csak gyalogos átkelési szándék (nyomógomb megnyomása) illetőleg a videodetektor által észlelt hosszabb ideig kanyarodásra várakozó jármű esetén vált a gyalogátkelőhely előtti főirányú jelző tilosra.

A BKK az intézkedéstől azt várja, hogy a kanyarodó forgalom a lehető legrövidebb ideig tartsa fel a fő irányokat, ugyanakkor az RRI területre be- és onnan kihajtó járművek is a lehető leggyorsabban folytathassák útjukat. Ilyen megoldást Budapesten eddig még nem alkalmaztak.
forrás: vezess.hu