Elapadt a gyömrői artézi kút

Gyömrőn a falusi körforgalomnál működő artézi kút, valószínűleg a rendkívüli aszály miatt elapadt,  reméljük, csak időszakosan. 
Az artézi kút története az első világháború után kezdődött, amikor a község jegyzője, Simon Mihály (nevét ma tér őrzi Gyömrőn, itt található a helyi piac) elméjében megfogant az ötlet: csak egy mély fúrású kút oldhatja meg azt a problémát, miszerint a magas talajvíz miatt a kevésbé mély, ásott kutak vize rendszeresen elfertőződik és járványokat okoz szinte minden évben. Hét évig győzködte a járás lakosságát és vezetőit, amíg megszületett a döntés, állják a költségeket. Ekkor bízták meg Prónay József kútfúró mestert, aki nekiállt átfúrni a talaj pliocén korból származó homokrétegét.

A kút pavilonjának falán egy kis réztábla mutatja, milyen talajrétegeken keresztül kapjuk ezt a vizet, nagy vonalakban összefoglalva egy kb. két méteres humuszréteg alatt nagyjából 30 méterig különböző szerkezetű kvarchomokot találunk, majd jó hetven méternyi iszapos, homokos vagy meszes márga következik, újból néhány méternyi kvarchomok, és alatta van a sok talajrétegen átszűrt, tiszta artézi víz.

Ezt a réteget Prónay kútfúró mester 1926 márciusában 105 méter mélyen találta meg. A 16,5 fokos víz magasra tört fel, a kezdetekkor 18 litert adott percenként.

A feltörő víz ásványianyag-összetétele szintén ki van függesztve a pavilon egyik tartóoszlopára, de azt hiszem, hasznosabb, ha inkább egy táblázatban foglaljuk össze ezeket az adatokat, áttekinthetőbb lesz, mint a kissé eloxidálódott réztábla.

Igyekeztem a mértékegységeket korrigálni, a rézmetszőnek ugyanis szemlátomást nehézséget okozott a görög és a latin, illetve a kis- és nagybetűk közötti különbség, ha az általam korrigált mértékegységeket hibásnak vagy valószerűtlennek találjátok, szívesen veszem a konstruktív kritikát.

Laboratóriumi vizsgálat Mért érték Határérték
kémiai oxigén (ps) 0,4 mg/l
fajlagos vezetőképesség 501 ?S/cm
nitrit ?0,02 mg/l 0,50 mg/l
ammónium 0,13 mg/l 0,50 mg/l
vas ?0,03 mg/l 200 ?g/l
mangán ?0,03 mg/l 50 ?g/l
nitrát 9,8 mg/l 50 mg/l
klorid 12,3 mg/l 250 mg/l
m. lúgosság 6,4 mmol/l
összes keménység (CaO) 158 mg/l
pH 7,33
szulfát 26,9 mg/l 250 mg/l
kálcium 56 mg/l
magnézium 34 mg/l
nátrium  22,6 mg/l 200 mg/l
kálium  1,27 mg/l
hidrogén-karbonát 390,4 mg/l
karbonát 0 mg/l
fluorid ?0,15 mg/l 1,5 mg/l
cianid 0 ?g/l
anionaktív detergensek 0 mg/l
alumínium 0 mg/l
forrás:wizesblog

A táblázat adataiból az olvasható ki, hogy egy viszonylag alacsony ásványianyag-tartalmú, nátriumszegény diétához kiválóan alkalmazható vízzel van dolgunk.

A tudományos vizsgálatok szerint különösebb gyógyhatása nincs, vagy legalábbis azt nem sikerült tudományos eszközökkel igazolni, de erről érdemes meghallgatni azokat, akik innen hordják a vizet lassan negyven éve. A gyógyhatás vitathatóságától függetlenül morális szempontból dicséretes, környezetbarát, lokálpatrióta és takarékos megoldás a helyi vízzel újratölteni a flakonokat, semmint kamionok által ide-oda szállított, palackozott vizet vásárolni, aztán a szemétkupacot otthagyni valamelyik kukában, legyen az akár szelektív szemétgyűjtő. A legjobb hulladék az, ami nincs.

A víz régebben is nagyon népszerű volt, de néhány éve a sorban állást nagyban megkönnyíti és civilizáltabbá teszi, hogy a helyi önkormányzat és a vízmű 2006-ban felújította a létesítményt, a ?Falu? főtere Czibula Magdolna tervei alapján kis dísztérré változott, a kút fölé pedig Lovas István tervezett tájba-utcaképbe illő fedelet.

A vízért sorban állók tömege adja a hely egyik jellegzetességét: a kis pavilon a kisváros, sőt a környék agórája. Ez bizony azt is jelenti, hogy érdemes óvatosnak lenni, a politika kényes témája egyszer már oda vezetett, hogy ki kellett hívni a közterület-felügyeletet és a körzeti megbízottat, hogy tegyen rendet a nyugdíjasok tettlegességig fajuló nézeteltérésében.

A konfliktusok másik forrása a várakozás. Az sorban álló törzsrajongók szerint a felújítás előtt nagyobb vízhozama volt a kútnak, az új vízköpő vízgépészeti megoldásai közé tartozhatott, hogy valamilyen szűkítő közbeiktatásával redukálták a vízhozamot, így el lehetett kerülni a pazarlást, viszont percekig kell várni, amíg egy négy-ötliteres kanna megtelik. Ezért az önkormányzat 25 literben maximalizálta az elszállítható víz mennyiségét, de természetesen senki nem ellenőrzi, hogy be is tartják-e ezt a korlátozást.

Sokan, főleg a nyugdíjasok ? elkerülendő a sorban állást ? inkább éjjel, vagy a kora reggeli órában hozzák el a demizsonjaikat. Viszont engem eddig mindig odaengedtek soron kívül a biciklis kulacsommal, ha arra mentem túrázni, bringázni. Szépen kell kérni, meg kell hallgatni a csodatévő vízről szóló történeteket, és akkor a legvérmesebb nyugdíjasok is kedves bácsikká és nénikké változnak….