Vége a vágányzárnak

Miután a lőszermentesítés befejeződött, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás közötti szakaszán, szeptember 2-án a hajnali óráktól megszűnik a vonatpótló autóbuszos közlekedés, illetve a jelentős forgalomkorlátozás – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel.

A Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás közötti szakaszán eredetileg augusztus 21-től 27-ig rendeltek el vágányzárat a terület lőszermentesítése miatt, mivel a vasúttársaság augusztus 16-i közlése szerint jelentős mennyiségű második világháborús lőszer- és robbanószer-maradvány került elő a pályafelújítási munkálatok előkészítésénél. A vágányzárat a hét elején vasárnapig meghosszabbították.

A Szajol-Kisújszállás vasúti vonalszakasz felújításához kapcsolódva az elmúlt napokban Örményes közelében 260 méter hosszan végeztek lőszermentesítést a tűzszerész szakemberek. A munkálatok során csaknem 600 darab – 7,5 mázsa – éles második világháborús lőszert és robbanóanyagot tártak fel. A kutatás során egy magyar gyártmányú robbanótesteket szállító és találatot kapott vasúti kocsi egytonnás maradványát is megtalálták. Ilyen rövid szakaszon, ekkora mennyiségű robbanótestre még soha nem bukkantak Magyarországon – áll a közleményben. 

A Mávstart Zrt. tájékoztatása alapján a lőszermentesítést az iskolakezdésre való tekintettel felgyorsították, a munka befejeződött. Így a Budapest?Szolnok?Debrecen?Nyíregyháza vasútvonal Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás közötti szakaszán szeptember 2-án a hajnali óráktól megszűnik a vonatpótló autóbuszos közlekedés, illetve a jelentős forgalomkorlátozás.


Vasárnaptól a Budapest Nyugati-Szolnok-Nyíregyháza-Debrecen-Záhony, valamint a Budapest Keleti-Miskolc-Nyíregyháza vasútvonalon valamennyi személyszállító és InterCity vonat közlekedik. 


A Mávstart Zrt. felhívja utasai figyelmét, hogy Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás között ezzel egy időben megkezdődik az eredetileg korábbi időpontra tervezett pályafelújítás. Ezért szeptember 2-ától ezen a szakaszon meghatározott ideig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok.

Ekkortól a korábban kiadott – eredetileg augusztus 22-től szeptember 22-ig érvényes – vágányzári, módosított menetrend lép életbe a Budapest-Cegléd-Szolnok, illetve a Miskolc-Nyíregyháza közötti vasútvonalon.