Gyömrői népszavazási kezdeményezés a Horthy parkról

Hitelesítette Gyömrő jegyzője azt az aláírásgyűjtő ívet, amelyet civilek és a helyi pártok egy részének képviselői nyújtottak be a város főterén lévő Horthy Miklós park elnevezésének törlése érdekében – közölte a tiltakozó akció főszervezője hétfőn az MTI-vel.

Tóth Mátyás korábbi tájékoztatása szerint formai okokból nem sikerült elsőre hitelesíttetni a július 30-án benyújtott ívet – ugyanis nem szerepelt rajta, hogy milyen célból gyűjtenék az aláírásokat -, de a hibát kijavították. Az augusztus 22-én újra benyújtott dokumentumba beleírták: “népszavazás döntsön a Horthy park sorsáról”.

A gyömrői képviselő-testület április 23-án határozott arról, hogy a város főtere júniustól Horthy Miklós nevét viselje, majd a lakosság egy részének tiltakozása nyomán úgy módosították határozatukat, hogy csak a téren lévő parkot kereszteljék át, és ez meg is történt.
A közterület átnevezése ellen május 9-ére csendes demonstrációt szervező, történelemtanárként dolgozó Tóth Mátyás és őt támogató helyiek többször is jelezték: számukra elfogadhatatlan, hogy akár a tér, akár a park Horthy Miklós nevét viselje. Már akkor kilátásba helyeztek egy esetleges helyi népszavazási kezdeményezést, amelyhez a Demokratikus Koalíció és az MSZP helyi szervezete, valamint a Környezet, Ifjúság és Gyermekvédő Egyesület is csatlakozott. 
A hétfőn hitelesített aláírásgyűjtő íven a következő kérdés szerepel: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Gyömrőn ne nevezzenek el vitatott történelmi személyiségről közterületet?”  

Az akció főszervezője elmondta: ha 15 napig senki sem nyújt be fellebbezést a monori bíróságon, akkor megkezdődhet az aláírásgyűjtés. A helyi népszavazás kiírásához Gyömrőn a választópolgárok 20 százalékának, 2 600 embernek a hiteles aláírására van szükség. Tóth Mátyás szerint takarékossági szempontból is az lenne a legjobb, ha végül mégsem lenne szükség helyi népszavazás kiírására, hanem az önkormányzat e nélkül  visszavonná korábbi döntését, s a Horthy parkot visszakeresztelnék Szabadság térré. 
Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör), a város alpolgármestere a képviselő-testület módosító határozatát magyarázva májusban azt közölte az MTI-vel: a korábbi Szabadság tér egy részét kitevő fás, füves területet nevezik el az egykori  kormányzóról, míg a tér peremén futó részt Szabadság útnak hívják. A tér mentén lévő közintézmények (iskola, polgármesteri hivatal, művelődési központ) címében a Szabadság út szerepel majd, és a zöldterület köré sem helyeznek ki Horthy Miklós feliratú táblákat, vagyis mindkét “tábor” óhaját figyelembe vették.