Helikopteres gyakorlatot tartanak a térségben

Fotó:Balogh Ákos, www.lhsn.hu

Helikopteres gyakorlatot tartanak Szolnok légterében, emiatt nagyobb forgalomra, és olykor nagyobb zajra kell számítani a nem csak a város  környékén – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). 

Közleményük szerint hétfő óta Szolnok a központja a jövő péntekig tartó, Európa legnagyobb többnemzetes, “Logical Decision 2012” elnevezésű helikopteres gyakorlatnak. A gyakorlaton külföldi repülőeszközök is részt vesznek, s emiatt nappal és sötétedés után is várhatóan a megszokotthoz képest jóval nagyobb lesz a térségben majd a légi forgalom.
A helikopterek személyzeteinek összekovácsolása szeptember 5-én délután egy tízgépes kötelékrepüléssel kezdődik, majd még aznap két, különböző profilú bevetéssel folytatódik. A jövő héten levegő-föld éleslövészetet hajtanak végre Táborfalván, a zárógyakorlat pedig szeptember 13-án lesz. Jövő héten a magyar Gripen vadászrepülőgépek is bekapcsolódnak a gyakorlatba. Emiatt a közelben lakók (elsősorban Abony, Cegléd, Dabas, Hernád, Lajosmizse, Ladánybene, Ócsa, Örkény, Szolnok, Tatárszentgyörgy, Táborfalva, Törtel és Üllő településeken és környékükön) “rövid időszakokban megnövekedett zajhatásra számíthatnak” – írta a HM.