Megkezdődhet a magyar-szlovák összekötő földgázvezeték építése

Megindulhat a tényleges beruházási munkák megvalósítása a magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték megépítését irányító Magyar Gáz Tranzit ZRt. közbeszerzési pályázatának eredményeként.  A Vecsés és a szlovákiai Felsőzellő (Veľké Zlievce) közötti 115 kilométer hosszú, kétirányú, nagynyomású vezeték magyarországi, Balassagyarmatig tartó szakaszát a legalacsonyabb árajánlattal pályázó OTF Fővállalkozó Zrt. építheti meg. A vezeték az észak-déli földgázszállító folyosó fontos szakasza lesz, jelentősen növelheti Magyarország és a közép-európai régió ellátásbiztonságát.

?A Magyar Gáz Tranzit ZRt., az előkészítő fázis után megkezdheti az új összekötő földgázvezeték hazai szakaszának megépítését,? mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a Magyar Gáz Tranzit ZRt. meghatározó tulajdonosának elnök-vezérigazgatója. ?A földgázszállító vezeték megépítése egyaránt szolgálja Magyarország, Szlovákia és a közép-európai régió érdekét, valamint kiemelt jelentőséggel bír az Európai Unió számára is. A projekt szorosan illeszkedik az MVM Csoport középtávú stratégiájához, jelentős mértékben elősegíti a hazai ellátásbiztonság növelését és az energiafüggőség csökkentését célzó gázüzletági diverzifikációt.?

Az új kétirányú vezeték a magyar és a szlovák földgázszállító vezetékrendszert köti majd össze, két végpontja Vecsés és a szlovák Felsőzellő (Veľké Zlievce). Összesen 115 kilométer hosszú lesz, ebből 94 km magyar, 21 km szlovák területen fut majd, tervezett éves szállítási kapacitása 5 milliárd köbméter. Az összekötő vezeték stratégiai jelentősége Magyarország számára a nyugat-európai gázhálózatokhoz, míg Szlovákia számára az észak-déli gázfolyosóhoz való hozzáférés. Az új gázvezeték az összes magyarországi import földgázvezeték kapacitásának 10-15 százalékát fogja kitenni.

A Magyar Gáz Tranzit ZRt. és szlovák partnere, az Eustream a.s. 2012. május 23-án kötött Közös Beruházási Megállapodást a projekt 2015-re történő kereskedelmi forgalomba állításáról, valamint rögzítették annak feltételrendszerét és műszaki paramétereit. A beruházás teljes összege mintegy 160 millió euró, ebből 30 millió eurót az Európai Unió finanszíroz az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program keretében. Az MFB Zrt. mint az MFB Invest Zrt. tulajdonosa részt vesz a beruházás finanszírozásában. Ennek részeként júliusban az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurós hitelszerződést kötött az MFB-vel. Az MFB a teljes összeget továbbítja a projekttársaságnak.

A Magyar Gáz Tranzit ZRt. 2012. január 1-jével, az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték ZRt.-ből való kiválással jött létre a magyar-szlovák gázvezeték projekt megvalósításának céljából. A Társaság két meghatározó, azonos arányú tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosa, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest Zrt.

Az Eustream a.s. szállítási rendszer-üzemeltető és földgázszállító több mint 90 milliárd köbméter/év szállítási rendszer kapacitással rendelkezik, összesen 2 270 km hosszúságban. Az Eustream átlátható és diszkriminációmentes hozzáférést biztosít a szlovák átviteli hálózathoz, szolgáltatások széles skáláját nyújtva a gázszállítás területén. Főbb partnerei nemzetközi energiaipari vállalatok.

forrás: Energiainfó