Összefogást kezdeményez az ecseri polgármester

Néhány nappal ezelőtt az alábbi levelet minden ecseri háztartásba eljuttatta  Ecser Polgármesteri Hivatala. Most mi is közzétesszük. 

Tisztelt Ecseriek!

Sajnálatos ügyek sorozata miatt fordulok a Tisztelt Ecseri Lakosokhoz. Az utóbbi időben sorozatossá váltak településünkön a garázda jellegű bűncselekmények. Éjszakánként, főleg hétvégén kiskorú gyermekek és fiatalok randalíroznak, és ennek következtében rongálják a közvagyont. Most éppen az egy hónapja felújított MÁV állomás épületét festékszóróval csúfították el. Ennek helyreállítása nem lenne az Önkormányzatnak feladata, de ebben az esetben a javítást, újrafestést a polgárőrség elvégezte az anyagokat az Önkormányzat biztosította. Mint már többször szóba került előbb-utóbb a településközpont beruházása is megkezdődik.
Elgondolkodtam rajta, hogy megérdemeljük-e, helyes döntés-e több millió forintot elkölteni közterületeink szépítésére, élhetőbbé tételére, játszóeszközökre ilyen körülmények között. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem csak helyi probléma, de nekünk itt a mi lakókörnyezetünkben jelent problémát. Az ecseri lakosokat arra kérném, hogy akinek tízen éves, vagy fiatal felnőtt gyermeke van, otthon, családi környezetben próbálja meg a helyes közösségi magatartás irányába elmozdítani saját gyermekét. A többieket meg arra szeretném kérni, hogy bármi gyanúsat észlelnek, azonnal telefonáljanak a Rendőrségre (107), vagy a Polgárőrségnek (06-20/297-17-25, vagy 06-30/245-22-68).
Ha ennek a helyzetnek időben nem vetünk véget, később egyre kezelhetetlenebb lesz. Több lakossági panasz érkezik a közbiztonság állapota miatt is. Az elmúlt néhány évben egyre emelkedik a betörések száma. A rendőrség átszervezése folyamatban van, eddig ebből csak azt érzékeltük, hogy még kevesebb rendőrt látunk, a településőri tevékenységet központilag megszüntették. Folyamatosan konzultálunk a rendőrséggel, a polgárőrséggel, de nem győzik a megnövekedett feladatokat ellátni. Az Önkormányzat kamera rendszer kiépítését elhatározta, jelenleg egy pályázatunk elbírálására várunk, ennek eredményeként tovább bővíthető a hálózat. Tudva azt is, hogy ezzel csak lokális területeket lehet védeni, de bízom benne, hogy ez is visszatartó erő lesz.
A polgárőrök feladatukat szabadidejükben, térítés és fizetés nélkül látják el. Nem elvárható, hogy munkából hazaérve, heti több alkalommal teljesítsenek szolgálatot ők 19-en a közel 3800 lakosú településen. Mindezek ellenére hetente több alkalommal járőröznek, egy esetenként két autóval is. Megpróbálnak mindenhol jelen lenni, de több mint 20 km úthálózaton ez elég nehezen teljesíthető.
A lakosság aktív részvételére van szükség. Ha Ön is szükségesnek tartja a közbiztonság megerősítését és Ön is hajlandó feláldozni szabadidejéből havonta egy-két alkalommal 4-5 órát, akkor keresse fel a polgárőrséget és legyen aktív tagja ennek a közösségnek. Tegyük biztonságosabbá Ecsert, a falunkat ahol élünk.

Gál Zsolt
polgármester