A kulturális örökség napjai – programok

Pest megye szinte valamennyi nagyobb településén megrendezik az idén a kulturális örökség napjait; szombaton megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a főváros központjában lévő megyeháza is.

 A klasszicista épület több filmrendezőt megihlető díszudvarát, az egykori börtöncella és siralomház helyén kialakított kápolnát, valamint a megyei közgyűlés tanácskozásainak helyet adó dísztermet bárki megnézheti délelőtt 10-től óránkénti vezetéssel.
Gödöllőn szombaton és vasárnap is ingyenesen fogad látogatókat a kastélypark hatszögletű “királydombi pavilonja”, amelyben a honfoglalás kori vezérek és a magyar királyok arcképcsarnoka látható. Ipar- és képzőművészeti kiállítással készült a kétnapos fesztiválra a Gödöllői Iparművészeti Műhely alkotóháza. A szervezők szerint az épület impozáns, festői hangulatú kertjében is érdemes lesz elidőzni.
A Levendula Galériában igényes, míves alkotások (festmények, szobrok, kisplasztikák, textilek) között egy pohár teát is elfogyaszthatnak majd a művészetbarátok, míg a királyi kastély szomszédságában lévő testőrlaktanya másféle kikapcsolódást ígér. A 18. században emelt barokk stílusú épület – amely a Grassalkovich-uradalom jószágigazgatói lakhelyeként szolgált, majd főtiszti és számtartói lakóház volt – kis csoportokban fogadja az érdeklődőket a hétvégén 13 és 15 óra között. Az ingatlan rossz állapota miatt a vezetéses túra résztvevői csak védősisakban léphetnek be.

Érden az ófaluban található minaretben és környékén tehetnek kiadós sétát helytörténész vezetésével a műemlékek iránt érdeklődők szombaton és vasárnap (a török torony a helyiek büszkesége, hiszen ezen kívül csak Egerben és Pécsett találni minaretet).

Gyömrőn egy ecseri magángyűjtő különleges rádiókiállítását nyitja meg szombaton a helyi polgármester a tájházban. A 30-60 éves, ma is működő készülékeket bemutató tárlat november végéig látogatható.

Nagykőrös a város hatvan esztendős kulturális központja születésnapi ünnepségével köti össze a kulturális örökség napjairól való megemlékezést. A hétvégi programok között egyebek mellett régiségvásár, szabadtéri képzőművészeti kiállítás, többféle előadás és közös kávézás is szerepel.

Pécelen helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket, kovásznai Kovács Zsigmond által 1820-25 körül épített műemléki kúriából megmaradt épületrész, amelyet 1990-ben jelentős mértékben felújítottak. 1949-ig Minya Mihály földbirtokosé volt, aki azt megelőzően aktív szerepet töltött be Pécel közéletében. Jelenleg helytörténeti kiállítás és helyi képzőművészek kaptak helyet benne. Csaknem vele szemben található a korábbi monográfiákban is gyakran emlegetett Nádasdy grófnő, majd a Prónayak háza, amely eredetileg barokk épület volt, de a 20.század elejétől kezdve oly jelentős átépítéseket végeztek rajta, hogy az eredeti stílus már sehol sem látható. A helyszín szombaton 10-18-ig és vasárnap 10-18-ig várja az érdeklődőket!

Monoron a Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. Monor város közművelődésért felelős cége, a 100 éve épült, 2006-2007-ben felújított patinás Vigadó épületében 2007. év második felében kezdte meg tevékenységét. A város szívében épült ház bemutatásával (mint kulturális helyszín) és az eltelt öt év kulturális programjain készült fotókból készített kiállítással (5 éves a Vígadó) kapcsolódunk a Kulturális Örökség Napjaihoz. ? Bővebb információ a http://www.vigadokft.hu/ honlapon!  A helyszín szombaton 10-20-ig és vasárnap 10-18-ig várja az érdeklődőket!

Abonyban a több mint 250 éves egykori magtár épületben kapott helyet az Abonyi Lajos író nevét felvett helytörténeti gyűjtemény. Az állandó kiállítást a tanyasi gazdálkodás, földművelés, kismesterségek (takács, cipész, kötélgyártó etc.), szoba, konyha, kamra tárgyai töltik meg. – Megnyitottunk! címmel látható a múzeum megnyitásának 45. évfordulójára rendezett időszaki kiállítás, mely válogatás a múzeum gyűjteményéből. Az időszaki kiállítás 2012. október 31-ig tekinthető meg. ? Bővebb információ a www.abonyimuzeum.shp.hu honlapon! A helyszín szombaton 9-17-ig és vasárnap 9-17-ig várja az érdeklődőket!

Dabason a XIX. század első felében épült udvarház szabadon álló földszintes, L alakú épület. A Kossuth Ház, történelmi vonatkozásai miatt a város jelentős műemléke. Az épület Dabas Város Önkormányzatának tulajdona, működtetője a Kossuth Művelődési Központ. A Galériában megtekinthető kiállítás: III. Házunk- Hazánk Országos Fotópályázat zsűrizett képeinek kiállítása. ? Bővebb információ a www.kmkdabas.hu honlapon! A helyszín szombaton 10-18-ig és vasárnap (!) -ig várja az érdeklődőket!

A Tájháznak otthont adó Szalay-Halász kúria Dabas kisnemesi kúriákban leggazdagabb részén található. A korai klasszicista, műemlékileg védett épület 1825 előtt épült. A 2002-ben eredeti állapotába visszaállított épületben egy igen gazdag néprajzi gyűjtemény és egy kézműves műhely kapott helyet. Az időszakos kiállítások mellett a dabasi régió kézműveseinek munkáit bemutató kiállítás egész évben látható. ? Bővebb információ a www.tajhaz.eu honlapon! A helyszín csak az első napon, szombaton 10-18-ig várja az érdeklődőket!

Népi sokadalom Dabason, helyi kézműves termék kirakodó vásár, mesterségbemutatók, kézműves foglalkozások, állatsimogató, népi körhinta, játszóház, népi étel kóstoló. Rendezvény helye: Dabas, Lakos dr. utca 27. Rendezvény időpontja: 15-én 10 óra

Budapesti helyszínek és programok  itt megtekinthetők.