Jelentős átalakítások lesznek az önkormányzatok életében

A közigazgatás területi egyszerűsítésének feladatai közé tartozik a kormányablakok, és a járások kialakítása, mely magával hozza a feladatok elosztásának változását, és része a munkatársak betanítása is. A rengeteg újítás, adminisztráció és szervezési feladat mellett azonban folyamatosan és zökkenőmentesen kell működnie a mindennapos munkának, az ügyintézésnek. Mindezekről Dr. Szabó Erika államtitkár nyilatkozott a Rádió Orient műsorában.

A kormányablakoknál dolgozó ügyfélszolgálati munkatársaknak a jövő év végétől több mint kétezer ügyben kell majd hozzáértő módon intézkedniük. Az egy éves képzésre kormánytisztviselők és köztisztviselők jelentkezhettek szeptember tizenötödikéig: egy internetes felület kitöltése mellett személyes meghallgatáson is részt kell venniük a leendő kollégáknak. A jelentkezési határidőt időközben 2012. október 5-éig meghosszabbították.
A közigazgatási eljárással kapcsolatos legfontosabb szabályok mellett az elektronikus ügyintézés lehetőségeit, az egyedi ügyek intézését sajátítják majd el, és az informatikai ismereteik is bővülnek- beszélt Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a járások kialakítása kapcsán szükséges képzésekről. Hangsúlyozta: minden ügykört ismerniük kell, amit egyablakos ügyintézés keretében az ügyfelek hozzájuk visznek majd.

A kormány kiemelt feladatként kezeli a területi közigazgatás átalakítását, ezért uniós forrásokat biztosított a fejlesztésre, a képzések szervezésére és lebonyolítására-emelte ki az államtitkár.

Január elsejével kezdi meg működését a járási rendszer. Államtitkár asszony kifejtette, a modern kori járás az államigazgatás legkisebb szervezeti egysége, amely a legközelebb van az állampolgárhoz. Végső cél, hogy megvalósulhasson az egyablakos ügyintézési rendszer, és minden ügyfélnek a lehető legkevesebbet kelljen utaznia és fáradnia az ügyével kapcsolatban.

Magyarországon kb. háromezer kétszáz település van, és szinte minden önkormányzattal kell egyeztetni és megállapodást kötni az átvitt feladatok mennyiségéről, a mindennapi munka feltételeiről. Az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell a munkavégzéshez szükséges eszközöket, és azokat az embereket is, akik a járáshoz átkerült feladatokat addig végezték-szólt Szabó Erika a jelenleg folyó előkészítésről, hozzátéve, hogy október végéig meg kell kötni a megállapodásokat, ahol pedig nem születik megegyezés, a kormánymegbízottak határozatban döntik el a vitás kérdéseket, hogy a januári átállás ne okozzon fennakadást. Járási biztosokat is neveztek ki, akik a kormánymegbízottak munkáját segítik ezen előkészítő szakaszban.

A jegyzőknél a birtokvédelmi eljárás, a helyi adóval kapcsolatos feladatok és adminisztráció, a hagyatéki, anyakönyvi, egyes építésügyi feladatok, kereskedelmi igazgatás marad: azok a feladatok, amikhez részletes és mély helyismeret kell, közte gyermekvédelmi támogatás, szociális ellátás, helyi állattartással kapcsolatos szabályok betartásának ellenőrzése. A járásokhoz kerülnek az okmányirodai feladatok, a gyámügyi és gyermekvédelmi feladatok, egyes szociális és kommunális típusú ügyek, menedékjogi ügyek, állategészségügyi témák, egyes vízügyi és környezetvédelmi hatáskörök, a helyi védelmi bizottságok vezetése és az egyéni vállalkozói engedélyezés. Minden olyan tevékenység a járások feladatkörébe kerül, ami helyismeret nélkül, egyértelműen, jogszabályok alapján megítélhető- ismertette Szabó Erika államtitkár a járási rendszerrel kialakuló munkamegosztást.