Egyre több a besurranásos lopás

A Monori Rendőrkapitányság illetékességi területén ? főként Maglód, Ecser településén ? az utóbbi időben ismét megjelentek az un. besurranásos lopások elkövetői. Ezen vagyon elleni cselekmények megelőzése, felderítése, az elkövetők elfogása érdekében ezúton is kérjük a lakosság segítségét, mivel csak közösen, együttes erővel tudjuk ezt a folyamatot megállítani, illetve a tolvajok munkáját megnehezíteni, lehetetlenné tenni.

Kérjük, hogy a besurranásos lopások megelőzése érdekében az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat fogadják meg:

  • A besurranásos lopásokat jellemzően családi házaknál és földszinti lakásoknál követik el, ezért célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót pedig be kell zárni, még akkor is, ha otthon tartózkodik! Egy szúnyogháló, bukóra hagyott ablak, ajtó nem nyújt védettséget az illetéktelen ?látogató? ellen! Szellőztetés idejére se hagyjuk el a helyiséget, hanem kellő óvatossággal, körültekintéssel végezzük ezen feladatainkat! A kapu, bejárati ajtó zárjában soha ne hagyják benne a kulcsot!
  • A ház ablakait, ajtajait, melléképületeit mindig zárja, még akkor is ha  rövid időre is megy el otthonról! Otthonának kulcsait ne rejtse el a lakás közelében, az elkövetők ismerik a ?dugi? helyeket!
  • Bejárati ajtajára szereltessen megfelelő biztonsági zárakat!
  • Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon széles látókörű optikai kitekintőt!
  • Ajtaját ne tárja ki idegennek! Gondolja át indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt öntől! Kérjen igazolványt, ellenőrizze a személy valódi kilétét, és eközben  ne engedje be a lakásba!
  • Ne tartson otthon nagyobb összeget, tegye inkább bankba!
  • Az értékekeit ne hagyja elől, zárja el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba!
  • Legyen jó viszonyban szomszédjaival, környezetével, kölcsönösen figyeljék egymás ingatlanját, az utcában járó idegeneket!

Igaz a mondás, hogy alkalom szüli a tolvajt, de az alkalmat ne Önök teremtsék meg! Nagyobb körültekintéssel, kis odafigyeléssel óvjuk magunkat az áldozattá válás bosszúságától!

Bűncselekmény észlelése után soron kívül értesíteni kell a rendőrséget a 107, 112 segélykérő telefonszámon!

Monori Rendőrkapitányság

Érdemes elolvasni ezzel kapcsolatban a honlapunkon is korábban megjelent tudnivalókat:

Lakjunk biztonságban, otthonbiztonság