Hiánycikk lehet a jó minőségű káposzta

Az aszály miatt a káposztafélékből is kevesebb termett. A nyár végére kialakult keresleti piac és a magas árak részben kompenzálják a kieső termést. A Syngenta ócsai kísérleti állomásán megrendezett szakmai találkozón, több mint 200 termelő és egyéb, az ágazatban érintett szakember vett részt.

A hazai káposztabiznisz az idén jobban indult, mint azt az előjelek ígérték. A szokásos macedóniai korai káposzta olcsó, tömeges importja elmaradt a komoly minőségi problémák hatására, ezért szinte a kezdetektől az előző évet jóval meghaladó ár volt jellemző a hazai piacon. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelzése szerint egy éve alatt a kelkáposzta 230 százalékkal, a fejeskáposzta pedig 328 százalékkal a drágult, más káposztaféléknél az áremelkedés megmaradt a 6-93 százalékos határokon belül maradt.

A magyarországi árakat nagyban befolyásolják ugyanis a környező országokban kialakult dömping árak, vagy az esetleges hiány. Mivel Európa keleti fele a magyarországihoz hasonló termelési és időjárásbeli nehézségekkel küzdött egész szezonban, a 2010-es évhez hasonló hiányra számítanak a szakértők. Az időjárás több alkalommal okozott kellemetlenséget, késői fagyokkal, júniusi jégveréssel, de a legnagyobb kárt a rendkívül száraz, légköri aszállyal párosuló július, augusztus és szeptember okozta, amely soha nem látott rovarinváziót és lassan, korlátozottan fejlődő növényállományt eredményezett. Az hogy hogyan lehet javítani ezen a helyzeten és milyenek a végleges európai terméskilátások, a legnagyobb kérdés a termelők számára betakarításig ? hangzott el hétfőn a Syngenta ?Káposztafélék Nyílt Napja? rendezvényén.

forrás: Trade Magazin