Gyalogosok, kerékpárosok – látszani!

Három gyalogos szenvedett közúti közlekedési balesetet 2012. október 10-én az országban. Mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok ? mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői ? nagyobb kockázatnak vannak kitéve az őszi-téli időszakban, amikor a látási viszonyok gyakran korlátozottak.

A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 méter távolságban világítják meg az útfelület egy részét. A szürke-fekete környezetbe olvadó ruházat, a világítás nélküli kerékpáros baleseti kockázata megnő, féktávolságon belül elgázolhatják őket.

A közlekedők sokat tehetnek saját biztonságuk érdekében. Amennyiben fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházatban, illetve kivilágított járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. A KRESZ a gyalogosok és a kerékpárosok részére lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági ruházatot kötelezően előírja.

A gyalogosoknak a lakott területen kívül a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedniük, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat. A kerékpárosoknak a menetirány szerinti jobb oldalon, amennyiben tolják a járművet, a forgalommal szemben kötelező haladniuk.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság

Látni és Látszani Kampány 2012

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2012. november 15-től 2012. december 15-ig Magyarországon először olyan országos fokozott közúti ellenőrzést hajt végre, amely során teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság célja a figyelem felkeltése, és a viszonylag kicsi, de nagy bajt okozó hibák kiszűrése, javítása, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek okozta károk csökkentése.  Éppen ezért október 15-től december 15-ig tartó időszak során lehetőség nyílik a kampányba bevont szakszervizekben térítésmentesen átvizsgáltatni a gépjárművet, az ingyenes ellenőrzésen túl kérhető a fényszóró beállítása, a szükségessé vált javítások, izzók pótlása ? természetesen térítéssel. A Látni és Látszani akció alatt nemcsak a jármű láthatósága ellenőriztethető a szakszervizekben, hanem a járművezetők látását is ingyenesen vizsgálják meg azok az optikusok, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az átvizsgált járművek megkapják a kampány hivatalos matricáját.

Az akció szükségességét mi sem igazolja jobban, mint a németországi hasonló kezdeményezés, a Licht-test akció tavalyi mérlege: abban az országban, ahol már évtizedek óta minden évben kampányolnak, tavaly a 42 millió ellenőrzött gépjármű 34,2 százalékánál, vagyis 14,5 millió járműnél találtak hibát, hiányosságot, rosszul beállított fényszórókat.

Az X-Meditor Kft., mint a Rendőrség partnere a kampány során, egy célirányos honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), mely folyamatos feltöltés alatt áll, és melyen megtalálhatóak az említett szervizek, optikusok elérhetőségei.