Vecsési Járási Hivatal megalakulása

Az átalakuló jogszabályi környezetben megváltozik a magyar közigazgatás felépítése is. Az Országgyűlés korábban a járások újbóli megteremtéséről döntött. 1984. után 2013. január elsejétől ismét kialakulnak hazánkban a járások. A járási hivatalok működésének finomhangolására 70 kormányrendelet módosításáról döntött tegnap a kormány – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága  az MTI-vel.

Jelenleg a kormányhivatalok részeként működő járási hivatalok szakigazgatási szervei illetékességi területének megállapításán dolgoznak. Minden járásban lesz például járási gyámhivatal, ugyanakkor lesznek olyan szakigazgatási szervek, amelyek több járásra kiterjedően látják majd el feladatukat. Az informatikai rendszerek összehangolása miatt a földhivatalokban és munkaügyi kirendeltségekben fokozatos lesz az átállás, teljes körű átállás a jövő év második felétől valósulhat meg – fejtették ki.

A járási hivatalok részei lesznek a jelenleg még a fővárosi és megyei kormányhivatalok helyi, körzeti szervei, amelyeknek az illetékességét ezért a járásokhoz kell igazítani. A járási hivatalokban jövőre hat szakigazgatási szerv kezdi meg működését: a járási gyámhivatal, járási építésügyi hivatal, járási népegészségügyi intézet, járási állat-egészségügyi  és élelmiszer-ellenőrző hivatal, járási munkaügyi kirendeltség és járási földhivatal. Míg gyámhivatal minden egyes járási hivatalban lesz, az építésügyi hivatal több járásra kiterjedően fog eljárni.
Továbbá a kistérségi népegészségügyi intézetek és kerületi állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalok szintén két-három járás területén fogják ellátni a feladataikat 2013. január 1-jétől – tették hozzá.
Az államtitkárság közleménye szerint jelenleg csaknem 170 munkaügyi kirendeltség működik az országban. Mivel ezek száma változatlan marad, így a munkaügyi kirendeltségek is több járásra kiterjedő hatáskörrel járnak majd el. Az ehhez szükséges informatikai fejlesztés 2013 júliusára készül el. A szintén több járásra kiterjedő illetékességgel rendelkező körzeti földhivatalok informatikai fejlesztése fokozatosan, 2013. szeptember 30-ig valósul meg.
A jogszabályok átállításával párhuzamosan folyamatos a párbeszéd a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a polgármesterek, képviselő-testületek, jegyzők között annak érdekében, hogy 2013. január 1-jével a járási hivatalok zökkenőmentesen megkezdhessék működésüket, és az átállás  a települések eddigi ügyfélszolgálatában se okozzon fennakadást – fogalmazott az államtitkárság közleményében, megjegyezve, hogy országszerte a napokban kötik meg az átadás-átvételi megállapodásokat a kormányhivatalok a képviselő-testületekkel, és ezzel együtt tisztázzák a még közösen megoldandó hátralévő feladatokat.

Dr. Pusztai Zsuzsanna, járási biztos és a települési vezetők együttműködésének köszönhetően már 2012. október 11-én sor kerülhetett a Járási Hivatal kialakításáról szóló megállapodás ünnepélyes aláírására a Vecsési Polgármesteri Hivatalban.

A  Vecsési Járási Hivatal 41 fő engedélyezett létszámmal kezdi meg működését 2013. január elsejétől.
Feladatainak ellátását a járáshoz tartozó települések Polgármesteri Hivatalában jelenleg is állományban lévő köztisztviselőinek áthelyezése biztosítja, amely Üllő részéről 3, Ecser részéről 2, míg Vecsés részéről 24 főt jelent egyelőre. A Hivatal törzskara a  vecsési polgármesteri hivatal épületében, elkülönülten, az úgynevezett pénzügyi szárnyban kerül elhelyezésre.
A járáshoz átkerülő Gyámhivatal továbbra is a Vecsés,  Fő út 110. szám alatt, az Okmányiroda pedig a Polgármesteri Hivatalban várja az ügyfeleket. Az Ecseri Polgármesteri Hivatalban a Járási Kormányhivatal alkalmazásában álló egy fő települési ügysegéd fogadja az ecseri lakosokat, megkímélve őket az utazással járó kellemetlenségektől.